Alabama entomoloog Charles Ray tõi välja, et kuigi igal aastal esineb selliseid tohutuid pesasid paar tükki, on sel aastal asjad hullud ning tema isiklikult on näinud juba nelja sellist pesa.

Mõnes mõttes ei ole tegemist uudse olukorraga, sarnast ebatavalist esinemissagedust täheldati ka 2006. aastal, kui Ray kinnitas aastas 90 sellise pesa olemasolu. "Usutavasti jõuan sellele numbrile sel aastal üpris lähedale," oletas putukaspetsialist. Murettekitav on seejuures, et sel korral on hiigelpesad avastatud varem - kui eelmisel korral leiti esimesed pesad juunikuus, siis sel aastal avastati need juba mais.

Ray hinnangul on ülisuurte pesade tekkimise taga talvine pehmem kliima, mis tähendab, et herilased on võimelised talved üle elama ega külmu surnuks. "Surnuks külmumist takistavad ühendid on veres ainult herilasemadel," selgitas Ray. "Normaalses olukorras tähendaks see, et igal kevadel hakkavad nad uuesti kolooniat looma. Kui kliima muutub soojemaks, võib talve üle elada palju rohkem herilasemasid, kes võivad kõik muneda kuni 20 000 muna," ütles ta.

Peamiselt seinatühimikesse, õõnsustesse ja pööningutele pesasid loovad herilased on ohtlikud ning spetsialistid rõhutavad, et mingil juhul ei tohiks ise pesa lõhkuma minna, vaid jätta see spetsialistide hooleks ning isegi sel juhul tasub olla ettevaatlik, kuna tegemist on tõepoolest superpesadega, kus on palju herilasi. Entomoloog Xing Ping Hu tõi ka välja, et pea kõikides juhtumites, kus USA-s on inimesed putukate nõelamise tõttu hukkunud, on mängus olnud herilaste käsi.

Ray hinnangul ei ole praegune olukord suure tõenäosusega probleemi tipp - kui ka järgmisel aastal peaks talv olema soojapoolne, võivad pesad tema hinnangul isegi kaks või kolm korda suuremaks kasvada.