NASA juht Jim Bridenstine ütles CNN-ile eile, et hinnanguliselt vajab agentuur kuumissiooni tarvis järgmise viie aasta jooksul umbes 20 kuni 30 miljardit USA dollarit. See tähendab, et igal aastal peaks agentuuri eelarvesse lisanduma umbes 4 kuni 6 miljardit dollarit.

Tegemist on esimese korraga, kui Bridenstine kuujumalanna Artemise nime kandva programmi eeldatavast maksumusest rääkis. Praeguse plaani järgi viie aasta pärast toimuv missioon viiks Kuule mehe ja naise ning tegemist oleks üle 50 aasta esimese korraga, kui inimesed Kuule läkitatakse.

Lisaks sellele on Bridenstine'i sõnul missiooni üks eesmärk luua alus lihtsamini Kuule tagasi pöördumiseks, et astronaudid saaksid vajadusel selle pinda uuesti külastada. Samuti kaalutakse Kuule püsiva asustuse loomist, mis töötaks NASA suurema eesmärgi - Marsi vallutamise - vaimus.

Kuigi mitmed eksperdid on öelnud, et NASA välja käidud oletuslik maksumus on üllatavalt väike, tõdes Bridenstine, et suure tõenäosusega ei ole tegemist lõpliku numbriga ning kosmoselendude hinda on väga keeruline täpselt hinnata.

Tõenäoliselt on eduka kuumissiooni tarvis kõige keerulisem osa USA poliitikute veenmine - kuigi vabariiklased eesotsas president Trumpi ja asepresident Mike Pence'iga on väga Kuu uuesti vallutamise poolt ning on NASA ärgitanud sellega tegutsema, on rahastuse kindlustamine ikkagi probleemne, kuna nõuaks ka demokraatide heakskiitu, kes praegu projekti suhtes võrdlemisi skeptilised on.

Seetõttu kardavad mõned spetsialistid, et NASA hakkab Artemise programmi rahastamiseks kärpima oma teisi programme - näiteks neid, mis tegelevad Maa ja kliima uurimisega. Bridenstine lükkab sellised kuuldused ümber: "Olen juba varasemalt öelnud, et minu eesmärk on teha kindlaks, et teised NASA projektid Artemise tõttu ei kannataks," ütles Bridenstine.