Tegemist on maksimaalselt 150 kilovatise võimsusega lasersüsteemiga, mis on võimeline hävitama nii väiksemaid laevu ja paate, droone kui ka laeva ohustavaid rakette. Laserid vahetavad välja hetkel kasutatava RAM (Rolling Airframe Missile) raketisüsteemi, mille eesmärgiks on samuti võimalike ohte tõrjuda.

Relva välja arendanud kaitsetööstusettevõtte Lockheed Martini esindajate sõnul ei vaja relvasüsteem mingisuguseid lisaakusid ega generaatorit, vaid saab kõik toimimiseks vajaliku laeva elektrisüsteemist. Lisaks sellele on uus lasersüsteem ühilduv USA laevadel kasutatava Aegis kontrollsüsteemiga, mis kasutab radareid ning arvuteid, et sihtmärkidest ülevaade saada ning erinevaid relvasüsteeme automaatselt juhtida.

Veelgi enam, lisaks sellele, et tegemist on relvaga, saab kontrollsüsteem HELIOSelt saadavat laseritega kogutavat infot ka sisendina kasutada, et lahingkeskkonna ja ohtude kohta rohkem teada saada. "Paljud inimesed arvavad, et laser on lihtsalt midagi, millega kahju saab tekitada, kuid tegelikult on see ka väga hea sensor," selgitas USA mereväe kontradmiral Ron Boxall.

Ka teised USA armee harud on teatanud, et tegelevad lasersüsteemide arendamisega, näiteks on USA õhuvägi teinud edukad katsed SHiELD nime kandva lasersüsteemiga, mille abil samuti rakette õhust alla lastakse. Selliste süsteemide eeliseks on see, et need on kiire reaktsiooniajaga ning ei vaja laskemoona, probleemiks peetakse aga seda, et lasersüsteem on võimeline korraga hävitama vaid ühe sihtmärgi.

Analüütikute hinnangul on probleemiks ka see, et lähitulevikus kannavad laevad ja lennukid lisaks lasersüsteemile siiski pardal ka tavapäraseid kaitsesüsteeme, mis tähendab seda, et esialgu on lasersüsteemid lihtsalt lisakaaluks lennuki või laeva pardal.

HELIOS süsteemide loomise lepingule kirjutati alla juba 2018. aastal. Lepingu kogumaht on 150 miljonit USA dollarit. Relvasüsteemi lubas Lockheed Martin USA mereväele lõplikult üle anda järgmisel aastal.