Ülekandeid hakatakse koostöös tootma valdavalt spordi- ja meelelahutuse vallas. Filmitavaid saateid on võimalik näha Telia kanalilt Telia LIVE, esimene otseülekannete testimine toimub juba sel nädalavahetusel, kui Tallinnas Audentese spordihallis toimuvad Eesti ja Soome võrkpallinaiskondade kontrollmängud.

Kõnealused mängud toimuvad reedel, laupäeval ja pühapäeval algusega kell 18.00 ning kõigil huvilistel on võimalik robotiga filmitud testülekandeid jälgida spetsiaalselt loodud veebilehel, teatas Levira.

Režissööriks on tehisintellekt

"Robotkaamera abil läheb spordivõistlus eetrisse inimese sekkumiseta ning režissööri rollis on kaameraid suunav tehisintellekt. Robotülekanded on telesaadete tulevik, kuna nii saab toimuvat paremini jälgida ning tootmiskulude mõttes on tegu mõistliku lahendusega. Nii saab vaatajateni tuua ka spordivõistlused, millest seni on ülekande tootmine olnud liiga kulukas," ütles Levira meediateenuste arendusjuht Martti Kinkar.

Andres Tarto, Levira robotkaamerate projekti eestvedaja sõnul, tehakse aktiivsed tööd selleks, et robotkaamerad saaks paigaldatud kõikidesse spordihallidesse kui ka teistesse avalikesse kohtadesse. "Eesmärgiks on luua üle Eesti head võimalused sportmängude võistluste ja treeningute robotülekanneteks," ütles Tarto.

Pallimänguülekannete osakaal kasvab

Telia Eesti televisiooni ja multimeedia valdkonna sisujuht Birjo Kiik sõnas, et tänu uudsele produktsioonimeetodile hakatakse näitama otseülekandeid erinevatelt spordivõistlustelt ning muuhulgas kasvab näidatavate pallimängude osakaal.

Kiik lisas, et eeloleval nädalavahetusel toimuvad uue lahenduse testimised. Testide käigus toodetud ülekannete videosalvestusi saavad kõik huvilised alates järgmisest nädalast vaadata Telia Videolaenutuse vahendusel. Edaspidi hakkavad aga robotkaamerad kõigile Telia TV teenuse tellijatele nähtavale Telia LIVE kanalile tootma otsepilti.

Võrkpallurid on abiks

Eesti Võrkpalli Liidu peasekretär Helen Veermäe kinnitusel on nii liidul kui Eesti rahvusnaiskonnal hea meel olla Levira ja Telia partneriks tõeliselt revolutsioonilise tehnoloogia kasutusele võtmisel. "Meie naiste võrkpall on hetkel tõusuteel. On märgilise tähendusega, et nii nagu meie võrkpalli rahvusnaiskond jõudis esimest korda EM-finaalturniirile, tehakse esmakordselt Eestis uue tehnoloogiaga ülekanded just naiste võrkpallikoondise mängudest."

Spordiülekannete puhul jälgib tehisintellekt palli ja mängijate liikumist ning valib automaatselt välja põnevamad kordused, mida spordisõber näha tahab. Robotülekannete vallas on Levira tehnoloogiapartner Pixellot.

"Ülekannete automatiseerimisel kasutatav tehnoloogia pärineb Pixellotilt, mis on tehisintellekti poolt juhitud spordiürituste tootmises teenäitaja. Pixelloti automaatne paljude kaameratega süsteem katab kogu spordiväljaku ning jälgib mängu automaatselt, kasutades pilvepõhist tehisintellekti ning analüüsides platsilt tulevat videopilt ning pakkudes TV-le vastavat vaatajakogemust inimese abita," ütles Pixelloti esindaja.