Värskelt avaldatud ÜRO raporti kohaselt hävineb loodus viimase kümne aasta keskmisega võrreldes kümneid või isegi sadu kordi kiiremini. Metsloomadest imetajate biomassi hulk on vähenenud 82 protsenti, looduslikud ökosüsteemid on kaotanud poole oma esialgsest ulatusalast ning miljonid liigid on välja suremise äärel.

Kolme aasta jooksul 450 teadlase ja diplomaadi abiga koostatud uuringu hinnangul on suur süü siinkohal just inimkonnal. Inimesed on autorite sõnul põhjustanud kliima ebastabiilsuse ja mageveepuuduse. Nende hinnangul on ainus võimalus veel midagi muuta kohe nüüd ja praegu.

Raporti kohaselt on inimeste jalajälg tohutu - kolm neljandikku kogu Maa pinnast on muudetud põllumajanduslikuks maaks või on inimtegevus seda kuidagi muudmoodi mõjutanud, 2/3 merekeskkonnast on samuti mõjutatud kalapüügist, kaubandusest ja isegi sõjategevusest.

Autorid rõhutavadki, et kõige suurema mõjuga on vaieldamatult just põllumajandus ja kalapüük - kuna inimeste hulk on aina kasvamas, on vaja emakesest Maast ka enam ja enam toitu kätte saada. Suur osa on looduse kurnamisel lihatööstusel, mis toodab lausa 18 protsenti kogu maailma kasvuhoonegaasidest.

"Nii meie kui ka teiste liikide elu toetavate ökosüsteemide tervislik seisund on halvem kui kunagi varem. Me tegeleme ise sellega, et õõnestada meie majanduse, eluvõimekuse, toiduturvalisuse, tervise ja elukvaliteedi alustalasid," ütles üks uurimuse koostajatest, Robert Watson. "Me oleme juba piisavalt aega kaotanud, me peame nüüd ja kohe tegutsema," ütles ta.

Selline konkreetne ja nõudlik toon on ÜRO raportite puhul ebatavaline. Viimaste nädalate jooksul on mitmete maailma suurvalitsuste esindajad koostöös aidanud uuringu järelduste koostamisel - pakutakse välja lahendusi uute kaubandusreeglite, roheinfrastruktuuri arendamise ja tarbimise seisukohast. Näiteks peaksid kõik inimesed maailma päästmiseks sööma vähem liha ja tarbima vähem.