Poola rajatud jalgrattatee on järjekordne näide sellest, kuidas kõik lihtne ongi geniaalne.

Pimedas helendavad asjad on ammu teada ja tuntud - pimedas helendavad koerte mänguasjad, lendavad taldrikud, kõrred ja muugi ei pane imestusest kulmu kergitama juba ammu.

Nüüd võeti vana hea tehnoloogia ja rakendati jalgrattatee ehitusel. Valgust eraldab fosfor, mis päikesevalguse käes akumuleerib energiat ning hiljem saadud energia toimel pimedas helendab.

Seega on fosfori abiga helendama pandud jalgrattateed põhimõtteliselt päikeseenergial töötavad ning ei vaja toimimiseks pidevat kõrvalist tähelepanu.

Helendav jalgrattatee asub Poolas, Lidzbark Warminski nimelise asula lähistel, idee pärineb Studio Roosegaardilt ning teostas poolakate TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z o.o.

Igor Ruttmar, kes on ettevõtte president, ütleb, et raja ehitamiseks kasutatud materjal annab valgust üle kümne tunni jooksul. See tähendab praktikas seda, et tee kiirgab valgust kogu öö jooksul ja laeb ennast taas täis järgneva päeva jooksul.

Sellise raja peamine eesmärk on kasvatada jalgratturite turvalisust öösel. Kuid samal ajal on see ka kuluefektiivne, jätkusuutlik ja väga atraktiivne. Sinakas valgus sobib üldiselt ka keskkonda hästi.

Seda ägedat jalgrattatee tehnoloogiat alles katsetatakse, mistõttu puuduvad täna andmed selle vastupidavuse kohta, aga praegu on ta nii põnev, et kui sõit läbi Poola viib, tasub sealtki mööda sõita.

uuest jalgrattateest kirjutas Higher Perspective