Jaapanlaste sõnul on otsus põhjustatud komisjoni tegevusetusest - septembris toimunud konverentsil ei suutnud selle liikmed jõuda vaalapüügi taaslubamise suhtes konsensusele, mille tõttu ähvardabki Jaapan nüüd üldse komisjonist taanduda. "Kahjuks jõudsime me arusaamisele, et eri vaadetega riikide puhul on võimatu jõuda ühiste arusaamadeni," ütles Jaapani valitsuse esindaja Yoshihide Suga.

Suga sõnul jõustub lahkumisotsus selle aasta juunikuus ning juba juulist hakatakse taas vaalasid küttima. Valitsuse kinnitusel toimub aga kogu küttimine jätkusuutliku arengu põhimõtteid järgides ning samal ajal teaduslikku infot kogudes, samuti kütitakse loomi vaid Jaapani majanduspiirkonnas ning riigi enda vetes.

Mitmed riigid ning looduskaitseühendused on jaapanlaste otsust tõsiselt kritiseerinud. Austraalia valitsus avalduses on kirjas, et nad on otsuses "tõsiselt pettunud", Uus-Meremaa aga viitas, et tegu on "ebavajaliku ning aegunud otsusega". "Jaapanist saab nüüd piraatriik, mis tapab ookeanihiiglaseid väljaspool rahvusvahelise õiguse piire," ütles loomade eetilise kohtlemise eest võitleva Humane Society Internationali juht Kitty Block.

Jaapanlased on ka siiani ulatuslikult vaalasid tapnud, kuid viidanud seejuures teadustegevusele. ÜRO Rahvusvaheline Kohus leidis 2014. aastal, et jaapanlaste viited teadustööle ei pea aga paika ning riigi tegevus pole kuidagi seotud teadusega. Jaapan lõpetaski seetõttu aastaks vaalade küttimise, kuid hiljem tegeleti sellega taas teaduse nime all edasi.

Jaapani vaalandusettevõtted on huvitatud sellest, et vaalapüügiäri õitseks. Seejuures on üks probleem üha vähenev huvi vaalaliha vastu, mis peale II maailmasõja lõppu oli riigis valguallikana väga populaarne. Nüüd loodetakse vaalaliha tarbimist populariseerida noorte seas, väites, et tegemist on Jaapani traditsiooniga.

Suga loodab, et ka teised riigid saavad Jaapani positsioonist aru ning rõhutab, et kogu küttimine hakkab toimuma jätkusuutlikutel põhimõtetel teaduslikke tõendeid arvestades.