Teadlased võitlesid pikki aastaid selle eest, et osoonikihti hõrendav freoon (klorofluorosüsinik nimetusega CFC-11 ehk triklorofluorometaan) keelustataks.

30 aastat pärast selle kasutamise järkjärgulist väljajuurimist 1987. aasta Montréali protokolliga on keegi kusagil aga jälle reegleid rikkuma hakanud.

USA riikliku ookeani- ja atmosfääriseireameti NOAA osutusel kasvab tolle keelatud kemikaali hulk atmosfääris — pärast 2012. aastat on see kerkinud 25 protsendi võrra hoolimata asjaolust, et rahvusvaheliste kokkulepete järgi peaks toodetava CFC-11 hulk olema praeguseks nullilähedane.

Teadlased ei oska öelda, kes ohtlikke heitmeid tekitab või kust need tulevad. Arvatakse, et õhkupaiskamine toimub kusagil Aasia idaosas, kuid täpsemat piirkonda ei tea keegi.

„Keegi teeb sohki,“ kinnitas Montréali protokolli ekspert Duwood Zaelke. „Eksisteerib küll väike võimalus, et seda paisatakse atmosfääri tahtmatult, aga… Tõendid, et seda tegelikult siiski toodetakse, on tugevad.“

Uurijad on jõudnud järeldusele, et CFC-11 osakaalu märkimisväärse suurenemise põhjuste väljaselgitamiseks on vajalik rahvusvaheline koostöö. Peale selle on kemikaalile nüüdseks olemas palju tõhusaid alternatiive, mistõttu on eriti raske mõista, miks seda toodetakse ja kust võib pärineda nõudlus saaduse järele.

Triklorofluorometaani ehk CFC-11 kasutatakse peamiselt vahtude koostises, varem ka külmkappides jahutusainena. Atmosfääris võib see püsida kauem kui 50 aastat.

Emissioonide piiramata jätmise tagajärjel võib osoonikihi paranemise tempo aeglustuda umbes 22% võrra, kusjuures osoonikiht ise võib selle tagajärjel muutuda vastuvõtlikuks muudele ohtudele, väidab ÜRO keskkonnaprogramm.

See oleks kindlasti hävitav hoop ühele meie planeedi kõige tähelepanuväärsematest keskkonnakaitse-alastest edulugudest.

Montréali protokoll on kuulus reeglite range jõustamise poolest. On selge, et protokolli rikkumise jätkumist ei saa lubada. „Nad leiavad süüdlased üles,“ kinnitas Zaelke. „Taoline reostamine solvab kõiki, kes on protokolli püsimise nimel viimased 30 aastat töötanud. See on sitke seltskond.“