Mõnede teadlaste arvates on juba aastaid olnud selge, et vaba tahe on illusioon, kuid nüüd väidab rühm teadlasi, et uuringud, mille põhjal vaba tahte puudumist on justkui tõestatuks peetud, on metodoloogiliselt ebajärjekindlad ja vastuoluliste tulemustega, kirjutab ERR Novaator.

1980. aastatel tegi Benjamin Libet Ameerika Ühendriikides katseid, mille põhjal väitis, et inimese ajuaktiivsus hakkab tema eelolevast tegutsemist märku andma selgelt enne seda, kui inimene teadlikult seda tegevust teha otsustab.

Hiljem on teised teadlased teinud samalaadsetest uuringutest samasuguseid järeldusi.

Veljko Dubljevic Ameerika Ühendriikidest Põhja-Carolina osariigiülikoolist ja ta kolleegid on neid uuringuid nüüd analüüsinud ja väidavad ajakirjas American Journal of Bioethics – Neuroscience, et kõik need järeldused vaba tahte puudumise kohta ei ole tegelikult kindlad.

Dubljevic ja ta mõttekaaslaste sõnul ei saa neist katseist küll järeldada seda, et vaba tahe on olemas, aga seni levinud järeldusi ei saa ka kuidagi lõplikuks tõeks pidada.

Pigem on järeldus, mida teadlane sedasorti katsest teeb, seotud juba tema eelnevalt kinnistunud metafüüsilise seisukohaga vaba tahte küsimuses.