Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul tasub nutiseadme mälukasutust aeg-ajalt ka ise kontrollida. Eriti tuleks seda teha siis, kui telefon on viimasel ajal palju aeglasemaks jäänud.

„Selleks valige Androidis seaded, mälu ja seejärel salvestusruum. iPhone’i omanik peaks menüüst leidma Settings, General ja Storage & iCloud Usage. Nii saab ka vaadata, kui suur mälumaht on telefonil üldse ja millised rakendused seda enim kulutavad.“

Viis näpunäidet, kuidas ennetada ruumipuudust.

Telefonihügieen

Kõik allalaaditud rakendused kasutavad suuremal või vähemal määral sinu seadme mälumahtu. Ei ole vahet, kas kasutad neid aktiivselt või töötavad need lihtsalt taustal, sest rakendused talletavad andmeid ja vanu andmeid automaatselt ei kustuta.

Kui mälus on alla 1 GB vaba ruumi, hakkab seade töötama aeglasemalt. Nii tuleks aastas korra tehaseseadmied taastada ehk telefoni profülaktiliselt puhastada.

Kuid ära unusta kõik vajalikud pildid, failid, dokumendid, rakendused ja andmed enne mälukaardile, arvutisse, välisele kettale või pilve varundada, et need kaotsi ei läheks.

Inventuur

Kui ostad näiteks 16 GB mäluga telefoni, on seda tegelikult veidi vähem, kuna osa mälust hõivavad juba tootja installitud rakendused.

Seetõttu tasub rakendused aeg-ajalt üle vaadata ja sarnaste eesmärkidega äppidest jätta alles vaid kõige vajalikum.

Tihti on olemas vähem mälumahtu kasutavaid versioone, näiteks Facebooki alternatiiv on Facebook Lite, mis on just sobilik väiksema mälumahuga või vanemale telefonile.

Sulge rakendusi

Kui kogu aeg hulk rakendusi avatuna hoida, siis hakkavad need telefoni koormama. Eriti palju operatiivmälu kasutavad sotsiaalmeediarakendused nagu Facebook, Instagram, LinkedIn ja YouTube - aga ka mängud.

Suurenda andmeruumi

Enne nutitelefoni soetamist tasub läbi mõelda oma vajadused. Kui kasutad seda palju pildistamiseks, videote tegemiseks ja mängimiseks, siis tuleks valida seade, millel on rohkem mälumahtu või võimalus seda juurde lisada.

Enamike Androidi seadmete puhul saab telefoni sisestada lisamälukaardi. Kuid ka seda tuleks aeg-ajalt tühjendada, et vanemad fotod ja dokumendid näiteks arvutisse või välisele kõvakettale ümber tõsta.

Koli pilve

Kõik kontaktid, dokumendid, pildid, muusika ja videod võib varundada ka mõnda pilveteenusesse nagu Google Photos, Dropbox, OneDrive või Google Drive.

Apple pakub iPhone’i omanikele iCloudi, mis annab 5 GB mälumahtu, kuid ruumi saab ka juurde osta. Näiteks 50 GB lisamahtu iCloudis maksab 0,99 eurot kuus.

Pilveteenus säästab telefoni mälumahtu ja kaitseb andmeid, mis võiksid kaduda selle kaotamisel või purunemisel.