See on end siiani hästi varjanud, ent nüüd usuvad kaks Ameerika teadlast, et on leidnud tõendeid taevakeha olemasolu kohta, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Maast vähemalt kümme korda massiivsem planeet paistab mõjutavat kaugete kääbusplaneetide orbiite. Kui tundmatu hiiglane on olemas, siis võime oma Päikesesüsteemi planeetide arvuks taas kirjutada üheksa.

Kaugel-kaugel Päikesesüsteemi ääremail, tükk maad pärast gaasihiiglasi Uraani ja Neptuuni, asub Kuiperi vöö, mis koosneb miljoneist väga erineva suurusega objektidest. Nende seas leidub niihästi väikesi kivikesi kui ka veel hiljaaegu planeedi staatust kandnud nüüdne kääbusplaneet Pluuto.

Ent see pole veel Päikesesüsteemi piir. Kui liiguksime Kuiperi vööst edasi veelgi kaugemal paikneva hüpoteetilise Öpik-Oorti komeedipilve suunas, siia võib-olla saaksime vahepeatuse teha senitundmatul hiigelplaneedil.

See on salapärane planeet x, Päikesesüsteemi oletatav üheksas planeet, mis tiirleb Maast nii kaugel, et on siiamaani astronoomidel kahe silma vahele jäänud.

Uute kääbusplaneetide leidmine Päikesesüsteemist on muutunud juba suhteliselt tavaliseks. Päris planeetidest avastati viimane – kui 1930. aastal leitud Pluuto sellest registrist lõplikult maha kanda – juba nii ammu nagu 170 aastat tagasi.

Aastal 1846 märkas Saksamaa astronoom Johan Gallee uut taevakeha Neptuuni just selles kohas, kus oli planeedi leidumist ennustanud prantsuse matemaatik Urbain Le Verrier.

Nii et kui nüüd on tõesti jõutud senitundmatu suurplaneedi jälile, siis on see ajalooline suursaavutus. Selle autoritena jäävad ajalukku USAs asuva California tehnoloogiainstituudi (Caltech) astronoomid Michael Brown ja Konstantin Batõgin, kes on välja pakkunud ka planeedi oletatava orbiidi. See ulatub Päikesest 600-1200 korda kaugemale kui Maa orbiit.

Ehkki üheksas planeet on siiani leidmata, koguneb tõendeid selle olemasolu kohta. Teadlased on juba isegi välja arvutanud, et see taevakeha on kümme korda massiivsem kui Maa.

Loe oktoobrikuu Imelisest Teadusest lähemalt, millised tõendid viitavad üheksanda planeedi olemasolule ning missugune see välja näha võib.