Uuemast kraamist jäid rohkem meelde kaks toodet, mis võivad ka Forte lugejale põnevad tunduda. Neid ühendavad šikk välimus, keskklassi-telefonidele omane hind ja tõik, et kumbki kuulub oma vallas uude moodsasse tehnikavidinate klassi.

Juhtmeta kõrvaklapid, mis Bluetoothi teel nutiseadmega suhtlevad, pole muidugi uudis. Sellised juhtmevabad, mis ka kõrvadesse mahuvad, on aga päris moekad.

Samsung on esimene suurtootja, mis seda disaini katsetab. Gear IconX nööpkuularid saabuvad väikeses šikis karbis, mis neid kolm korda täis laadida jaksab, enne kui ise laadimist nõuab (milleks tuleb USB kaabel külge panna).

Ühest laadimisest piisavat kuni kolmeks tunniks kasutamiseks, kui 3,5 GB sisemälust faile esitada; poole vähem, kui Bluetoothi teel nutiseadmest kuulata. Palade arv on piiratud tuhandega – isegi siis, kui need alla 4 GB kulutavad, siis rohkem lisada ei saa.

Faile saab klappide sisemällu kanda USB teel, arvutist või otse Galaxy nutiseadmest. Kodukas mainib, et päris iga Galaxy seda ei paku. Eeldame siis, et mõni odavam ei paku.

Klappidel on väikesed puuteplaadid, mille abil sellistele toodetele üsna ootuspäraseid käske anda – koputamise, viibete või häälkäskluste abil.

Foto: tootja

Koputamine pausib või jätkab esitamist, kaks koputust alustab järgmist lugu, kolm viib eelmisele. Geari äpp Androidi seadmele toob ka valikuid.

Muidugi on mõeldud tervisehuvilisele: klapid mõõdavad muuhulgas südame löögikiirust ja saadavad infot terviseäpile. Samsung turundabki klappe pigem sportlikule kui tavalistele melomaanile. Sportides saab käivitada ka erirežiimi Ambient Mode, et linnakeskkonnas paremini ka ümberringi toimuvat kuulda.

Eluaegsest bändimehest kolleeg-tehnoloogiaajakirjanik hindas kvaliteedi täitsa heaks, kuigi mitte võrreldavaks parimate profimonitoridega, mida laval esinedes endale kõrva toppida. Aga IconX olla parem kui odavaimad profikad, mille hind algab umbes 200 dollarist. Hind on ka muidugi kaks korda kõrgem.

Selliste pisikeste hurmurite puhul on muidugi hirm, et äkki kukub maha ja kaob ära. Näiteks äravoolurest tänaval neelab maialt alla. Ja päris kallis on ikka see hind, mida glamuuri nimel maksta.

Aga kui neid asju ei pelga, siis on toode tõesti korralik. Ilmub sügisel kolmes värvitoonis (sinine, must, valge), hind 329 eurot.

Klapid töötavad tootja lubadusel "enamike" Androidi seadmetega, kui sel on opsüsteemiks Android 4.4 või uuem ja vähemalt 1,5 GB töömälu. Apple'i seadmeid aga ei tunnista. Saab näha, kas mitteametlikult ka ei tööta.

Foto: tootja

Gear 360

Samsung tutvustas oma panoraamvideot ja -pilte valmistavat kaamerat juba veebruari lõpus suurel mobiilimessil Barcelonas, aga ilmumisaja ja hinna suhtes on valitsenud vaikus.

Wikipedia mainib, et see ilmus aprilli lõpus juba Singapuris ja Lõuna-Koreas müügile, aga kindlam pilt asjast kujunes alles viimastel nädalatel, kui Gear 360 ka USA-s kättesaadavaks muutus, ja siis kohe ka Austraalias. USA-s muide esialgu ainult piiratud koguses.

Hind USA-s on 349 dollarit, Euroopas lähitulevikus siis eeldatavasti 350 eurot. Austraalias maksab 499 kohalikku dollarit ehk umbes 335 eurot.

Gear 360 on üks esimesi (meie andmetel teine) turule jõudnud mitteprofi-kaamera, millega 360 ehk VR- ehk panoraamfotot/videot teha. Paned selle kuhugi paika, näiteks kolmjala abil, ja see muudkui salvestab enda ümber toimuvat.

Kaamera suhtleb ja laseb end eemalt juhtida muidugi nutiseadme abil, milleks peab olema paraku kindlasti Samsungi kallis nutiseade, praegu Galaxy S6, S7 või Note 5 ükspuha millises väljalaskes.

Et laheda välimusega kaamerale ei peaks nii palju nuppe külge panema, siis mitmed valikud ongi kättesaadavad ainult äpi kaudu, näiteks timelapse ja looping video.

Nüüd on siis tõe hetk kätte jõudmas: kas panoraamvideo saab tõesti nii popiks nagu Facebook ja virtuaalse reaalsuse leeri esindajad loodavad. Tulevik on meie kätes, kes me peame kõik mainitud kallid seadmed hankima ja sisu valmis tootma. Antud juhul ideaalis kaamera, nutiseadme ja VR-seadmed.

Kas sellest kujuneb uus suur trend või lihtsalt järgmine 4K, mille puhul tootjad samuti eeldasid, et inimesed hakkavad õhinal seadmetele kuhjades raha kulutama, et endale ise meelelahutust teha?

Foto: tootja

Et lõpetada lootusrikkalt või vähemalt neutraalselt, mainin kaamera tehnilisi näitajaid ka:

Kaamera: kaks 15 MP CMOS sensorit, kaks kalasilm-objektiivi (F2.0)

Mälu: 1 GB töömälu, loeb kuni 200 GB microSD mälukaarte

Aku: 1350mAh

Ühendused: wifi 802.11ac (2,4 ja 5 GHz), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1, USB 2.0, lähiväljaside (NFC)

Sensorid: güroskoop, kiirendusmõõtur

Tarkvara: juhitav nutiseadmest äpiga Samsung Gear 360 Manager