Tegelikult on mulle Microsofti Windows alati meeldinud. Isegi ajal, kui oli populaarne, seda operatsioonisüsteemi hurjutada ja selle üle igati nalja visata (loe: irvitada), kirjutab Digitark.ee.

Nii ajas mind eelmisel aastal saabunud teade Microsofti uutest Lumia tipptelefonidest elevile. Ning hoopis elevile ajas mind võimalus ühte kahest Lumia tippmudelist isiklikult testida.

Kahjuks ei olnud see küll Microsoft Lumia 950 XL, mis näitajate poolest oma väiksemat venda ületab, kuid hädaga sööb vanapagan kärbseidki.

Et telefoni võimalustest täielikumat pilti saada, tuli minu kätte sattunud Lumia 950-ga kaasa dokkimisseade, mis peaks muutma selle põhimõtteliselt täisväärtuslikuks arvutiks.

Telefon ise

Põhimõtteliselt peaksid Microsofti Lumia telefonid olema otsesed Nokia Lumia telefonide järeltulijad. Viimaste koostekvaliteet on aga teatavasti legendaarne ning Microsoft pole siin mingeid järeleandmisi teinud.

Telefoni on mõnus käes hoida, hoolimata oma 5,2-tollisest ekraanist tundub telefon üllatavalt kompaktne ning ühe käega igati mugavalt kasutatav. Ühesõnaga tihke tükk.

Tagakülg on pisut kummise olemusega tihkest mustast plastist, mis ei kogu sõrmejälgi, kuid pole ka kuigi libe. Mis on muidugimõista väga hea.

Küljel on juba Nokia Lumia telefonidelt tuttavad kolm füüsilist metallnuppu, millest minu eriline poolehoid kuulub spetsiaalsele kaameranupule.

Sellega võiks olla varustatud iga normaalne kaameratelefon, st telefon, mis pretendeerib ka korraliku kaamera omamisele.

Lumia 950 kaameraobjektiiv eendub küll telefonikorpusest õige pisut välja, jäädes samas piisavalt diskreetseks, et telefoni lauale pannes jääb see sinna tihkelt lebama, mitte ei kõigu vms.

Kompaktne ja tihke on ka väike must dokk, mis on oma väikeste mõõtude kohta üllatavalt raske. Mitte nii raske, et seda naised või alaealised liigutada ei jõuaks, vaid lihtsalt üllatavalt raske.

Doki libisemisvastane kummeeritud põhi aga on varmas igasugust tolmu ja prügi koguma nagu katsemeetodil selgus. Seega tasub pind enne doki paika asetamist lapi või vähemalt käega enne kergelt üle käia.

Windows 10 Mobile

Mulle jääb arusaamatuks, miks on Windows Mobile/Phone operatsioonisüsteem globaalselt põlu alla langenud, kui samas on Windows ennast ülekaalukalt sisse seadnud enamikus maailma laua- ja sülearvutitest.

Juba sellest viimasest faktist peaks piisama, et muuta ka Windows Mobile piisavalt populaarseks ja elujõuliseks. Aga ei. Olukord sellele loodud rakendustega on endiselt nii kehv, et vägisi muutun paranoiliseks – kas ei tegutse mitte Microsofti peakorteris mingi Apple’i või Google’i viies kolonn, mis paralüseerib igasuguse arengu juba eos.

Windows Mobile'i jaoks on rakendusi vähe või on need kuidagi kipakad, võrreldes oma iOS-i või Androidi suguvendadega. Nii tundub näiteks telefoni eelinstalleeritud Facebooki rakendus kuidagi poolpidune ja arusaamatu loogikaga.

Kusjuures Microsoft ise teeb oma rakendustest ju suisa suurepäraseid variante teistele operatsioonisüsteemidele.

Täielik põud rakendustepõllul muudab Lumia telefonid sobivaks neile, kes oma telefoni nutivõimalusi eriti ei kasuta või teevad seda minimaalselt.

Tunnistan üles, et sokutasin Lumia 950 eelkäija Lumia 930 oma abikaasale, kelle jaoks on olulised kontoritarkvara ühilduvus, kaamera ja Facebook. Kuid isegi tema on hakanud nurisema mingite rakenduste puudumise üle.

Kuigi möödunud aastal toimunud suurel Microsofti konverentsil tutvustati tarkvara, millega peaks saama lihtsalt ja mugavalt konverteerida Androidi rakendusi Microsofti telefonide jaoks, siis reaalsuses pole sellest ideest mingit asja saanud.

Midagi siiski on

Hetkeolukord meenutab mulle veidi situatsiooni, kus näiteks iPhone’is oleks AINULT Apple’i enda tarkvara või Androidiga telefonides vaid Google’i enda tehtud rakendused, ilma populaarsete kolmandate osapoolte rakendusteta.

Samas on aga kõik see, mis olemas, piisavalt kenasti ja loogiliselt esitatud. Mulle isiklikult meeldivad need esiekraani paanid märksa enam kui Androidi ja iOS-i ikoonid. Meeldiv, et paanide suurust saab muuta, et enda jaoks olulised rakendused muuta käepärasemalt kättesaadavaks.

Loodan siiralt imele, mis paneks arendajad lõpuks ometi Windowsi mobiiliversioonile rakendusi tootma.

Siiralt ja omakasupüüdlikult, sest kohe peale seda imet kolin ma iPhone’ilt Lumiate (või kuidas iganes Microsoft oma telefone nimetama peaks hakkama) peale.

Mitte sellepärast, et iOS oleks kuidagi paha või piiratud, vaid sellepärast, et Windows Mobile mulle lihtsalt meeldib ning ka Microsofti raudvara ja koostekvaliteet on tipptasemel.

Foto: tootja

Kaamera

Kaamera on kindlasti Lumia 950 üks kõvemaid trumpe. Umbes nagu trumpäss või nii. Telefoniga pildistada on mulle alati meeldinud, sest kõige parem kaamera on teatavasti see kaamera, mis on sinuga kaasas.

Olen oma iPhone 6s Plusi kaameraga ülirahul, kuid kogu selle nädalase testperioodi vältel pole ma sellega ühtegi pilti teinud, vaid eelistanud ikka Lumiat. Seda enam, et Lumia kaamerat on ju nii mugav aktiveerida spetsiaalse füüsilise nupu abil. Mõistagi pole tegu imetelefoniga.

Kuna olen põhimõtteline välklampide vastane (vähemalt nutitelefonide ja kompaktkaamerate puhul), siis vähese valgusega kipuvad pildid siiski tulema hägused ja fookusest väljas.

Normaalsete valgustingimuste juures aga tulevad pildid suurepärased. Samuti on esmaklassiline kaamera fokusseerimiskiirus.

Omaette elamuse tekitasid mulle n-ö Live-fotod, s.t fotod, millele eelneb lühike videoklipp. Selline formaat pole põrmugi uus, varem on sellist võimalust pakkunud nii Nokia, HTC ja juba mõnda aega ka Apple iPhone. Varem olen pidanud seda võimalust mingiks kentsakaks ja kasutuks viguriks. Lumia 950 pani mind aga ümber mõtlema.

Ehk ei pakugi need 'liikuvad pildid' midagi erilist hetkel, kuid aastatega neis peituv emotsionaalne laeng kindlasti kasvab.

Mõistagi ei anna see võimalus midagi juurde näiteks looduspiltidele või natüürmortidele, kuid vaadates aastaid hiljem oma lähedasi või lemmikloomi liigutamas-elamas, muudab need pildid kordades meeleolukamaks.

Kiitma peab ka kaamera seotust Microsoft pilveteenusega OneDrive, mis laadib tehtud pildid üles pilve suhteliselt nobedasti. Kohati tundub telefoni ja pilve koostöö isegi sujuvam kui Apple’i iPhone’il iCloudiga.

Foto: tootja

Continuum

Microsofti uue põlvkonna telefonide üheks suuremaks lubaduseks on kindlasti rakendus Continuum, mis peaks tegema telefonist praktiliselt täisfunktsionaalse arvuti.

Tuletan meelde, et Continuum lubab ühendada telefoniga arvutimonitori, -klaviatuuri ja –hiire. Kuigi reaalsus nii roosiline pole, siis tulemus mulle tegelikult meeldib.

Kuna minu monitoridel HDMI-ühendus puudub, siis ühendasin telefoni 40-tollise televiisoriga. Ühendamine oli lihtsamast lihtsam, kõik sujus nagu lepase reega.

Käisin internetis, vaatasin kaameras olevaid pilte ning kasutasin MS Wordi. Viimase juures põrkusin kokku esimese takistusega – proov saata kirjutatud teksti läbi Outlooki pani meiliprogrammi tarduma.

Kokkuvõttes teksti saata ei õnnestunudki. Loodetavasti oli tegu mingi ajutise probleemiga või minu küündimatusega.

Paraku oli testperioodi aeg piiratud ja mingit lahendust ma esialgu ei leidnud. Kamm Outlookiga oli aga ka peaaegu ainus etteheide, mida ma Continuumile teha võisin.

Teiseks ebakohaks oli teatav aeglus. Tõsi, mitte küll nii aeglane kui mu tööarvuti, kuid pisut mõtlik igatahes. Ehk oli siin põhjuseks liiga suur ekraan, mis telefoni raskemeelseks muutis. Ühtlasi muutus Lumia tagakülg ka üle keskmise kuumaks.

Kuigi telefoniga oli ühendatud ka hiir, siis muutis Continuum telefoniekraani puutetundlikuks juhtplaadiks, millelt oli näiteks veebilehti edasi lapata märksa mugavam kui hiire rullikut kasutades.

Kasutamine

Hästi tehtud ja läbimõeldud toodet on ka kasutada väga mõnus. Testperioodi lühiduse tõttu ei saanud ma telefoni küll päris ’omaks’ muuta ning seda takistas ka telefoni vähene funktsionaalsus võrreldes konkureerivate operatsioonisüsteemidega.

Küll aga polnud probleeme internetikasutusega ning isegi Facebooki kiiksudega rakendusega võib kokkuvõttes ära harjuda. Tõsi, paar korda jooksis kokku kaamera, kuid seda juhtub ka parimates peredes.

Nüüd aga tahaks selgitada, miks Lumia 950 mulle Punamütsikese muinasjuttu meenutas. Teatavasti on Microsoft Lumia uued mudelid varustatud turvasüsteemiga, mis loeb kasutaja silma võrkkesta. Ka selline uuenduslik lahendus tekitas esmakordselt telefonist kuuldes sügavat huvi. Reaalsuses on aga see võimalus nii ja naa.

Üldiselt reageeris, s.t tundis see võrkkesta lugeja mind ära üle 90% katsetest. Mis on ju väga hea. Küll aga oli see sensor pisut lühinägelik ning nõudis pidevalt, et ma viiksin telefoni näole lähemale. Nagu vanaema mängiv hunt, kes soovis, et Punamütsike talle lähemale läheks, kuna tema vanad silmad enam nii hästi ei seleta.

Erinevalt hundist aga telefon mind õnneks alla neelata ei soovinud. Juhul, kui te kannate prille, siis peate paraku leppima olukorraga, et võrkkesta tuvastamiseks peate kas prillid laubale lükkama või hoopis eest võtma, kuidas teile mugavam on.

Kuigi sensori tarkvara peaks väidetavalt tuvastama võrkkesta läbi prilliklaaside, siis nii see paraku ei ole. Seega peate kas eemaldama prillid või kasutama telefoni avamiseks parooli.

Kokkuvõtteks

Kuigi antud arvustus sai ehk pikavõitu, siis tegelikult sain ma puudutada vaid osakest telefoni poolt pakutavatest võimalustest. Täiesti proovimata jäi sünergia Xboxiga ja kindlasti veel paljutki.

Microsoft Lumia on hea telefon, mida võib soovitada inimesele, kes ei soovi, et nutiseadmed tema elu oma kontrolli alla võtaksid. Ehk siis mõneti konservatiivsele inimesele, kes iga moodsa tehnikaviguriga kaasa ei jookse.

Täielik integreeritus maailma populaarseima kontoritarkvaraga tähendab omakorda seda, et see sobib kindlasti paljudele töötelefoniks. Kuigi Continuum vajab veel … eehm … mõnevõrra viimistlemist, siis mingite tööprotsessidega saab Lumia 950 abiga kindlasti hakkama.

Veel sobib Microsoft Lumia 950 kindlasti neile, kellele on südamelähedane fotograafia. Nauditavad on nii tavalised kui Live-pildid, meeldiv on pilte teha ning neid pärast ise imetleda ja teistele näidata.

Kõige lõpuks sobib Lumia 950 kõige rohkem inimestele, kes ei kanna prille. Sest tegelikult on see silma võrkkesta lugemine väga lahe, mis sest, et telefon vahel pisut lühinägelik ning oma kasutajat lähemalt silmitseda soovib.