Kuid nüüd teatavad kaks Ameerika teadlast, et väga tõenäoliselt tiirutab ümber Päikese – üsna kaugel ja üsna piklikul orbiidil – üks senitundmata planeet, kirjutab ERR Novaator.

Mike Brown ja Konstantin Batygin California tehnikainstituudist väidavad mõnede Pluuto-taguste väiksemate taevakehade orbiitide põhjal, et neid orbiite mõjutab arvatavasti maakerast kümme korda suurema massiga planeet.

See on arvatavasti samasugune gaaskera nagu Päikesesüsteemi kõige suuremad planeedid ja sellel kulub ühe tiiru tegemiseks ümber Päikese 10–20 tuhat aastat.

Brown ja Batygin on võimalikule planeedile esialgseks nimeks pannud lihtsalt Planeet 9 ja nad kirjutavad oma arvutimudeliga saadud tulemustest ajakirjas Astronomical Journal.

ekraanitõmmis

Nad loodavad, et planeet leitakse lähemate aastate jooksul üles ka teleskoopidega.

Olenevalt sellest, kas planeet on praegu oma orbiidi kaugemas või lähemas otsas, või kuskil vahepeal, saame seda avastada ainult kõige võimsamate teleskoopidega - või siis hoopis peaaegu kõigi enam-vähem viisakate teleskoopidega.

Võib isegi olla, et planeet on juba pildi peale jäänud ja tuleb lihtsalt andmebaasidest üles otsida ja tuvastada.

Viimati leiti Päikesesüsteemist uus planeet, mis ka tänaseni planeediks on jäänud, ligi 170 aastat tagasi, kui Johann Gottfried Galle püüdis oma teleskoopi Neptuuni.