Eesti kaks suurt mobiilioperaatorit hakkasid sellele mõeldes tänavu oma klientidele nutikindlustusi pakkuma. Elisa teeb seda alates juunist, Tele2 märtsist.

Eesti Telekom ehk EMT ja Elion seda ei paku, aga ei välista, et hakkavad seda pakkuma, kui turg ja kliendid tulevikus nõuavad.

Mida ja kui palju kindlustatakse?

Elisa kliendid eelistatud nutiseadmed kindlustamiseks on tahvelarvutitest Huawei Media Pad T1, nutitelefonidest Samsungi Galaxy Core Prime, Sony Xperia Z1 Compact ja Xperia Z3.

Kindlustuse kuutasu algab 2,5 eurost ja keskmine jääb 4 euro kanti.

Tele2 kliendid eelistatud seade kindlustamiseks on nutitelefonidest Samsung Galaxy Grand Prime VE, tahvlitest aga Samsung Galaxy Tab 4 10.1 (4G).

Kuutasu algab 1,99 eurost ja keskmine on 3 eurot.

Oktoobri keskpaiga seisuga on Elisa kindlustuse hankinud ümmarguselt 3000 inimest. Tele2 teatab novembri alguse seisuga omapoolseks numbriks 8000.

Mida oleks vaja teada?

* Nii kindlustust soetades kui ka selle kehtivuse ajal pead olema sama operaatori aktiivne klient.

* Kui probleemi tekkimise hetkel oli seadmes teise operaatori või inimese SIM-kaart, siis leping kaotab kehtivuse.

* Kaotamise vastu kindlustada ei saa.

* Mõlema operaatori puhul on partnerfirma If Kindlustus ehk If P&C Insurance AS. Tingimused on leitavad veebis.

* Igakuine kindlustustasu sõltub seadme alghinnast. Elisa nõustub kindlustama vähemalt 50 eurot maksvaid aparaate, Tele2 vähemalt 75 euroseid. Kasutustingimustes on ülempiiriks seatud 1000 eurot mõlema operaatori puhul.

* Igal juhul kehtib omavastutus, mis sõltub seadme alghinnast.

* Tähtis on arvestada jääkväärtusega, mis näitab, kui ruttu kui palju seade algsest väärtusest kaotab. Poole aasta jooksul ei muutu väärtus kummagi operaatori juures, aga pärast kaht aastat on see Elisa kaudu ainult 40% algsest. Tele2 on tunduvalt heldem: 70%.

* Kindlustada saab ainult põhiseadet, mitte selles peituvaid andmeid, lisaseadmeid, kaableid jne.

* Kindlustus kehtib terves maailmas, mitte ainult Eestis.
Katkised nutiseadmed

Ei pea just operaatori juures kindlustama!

IIZI Kindlustusmaakler AS-i turundus- ja müügijuht Maria Plees kommenteerib: "Kodukindlustuse ühe lisariskina on võimalik kindlustada kodust vara. Vastavalt kindlustusseltsi tingimustele võib selle alla kuuluda ka kaasaskantav kodune vara.

Kindlustuskaitse alla kuuluvate esemete loetelu ja väärisesemete väärtuste ulatused on seltsiti erinevad. Näiteks läheb koduse vara alla mobiiltelefon, arvuti, televiisor, fotoaparaat, ka ehted ja sporditarbed (jalgratas, golfivarustus, tennisereket, rulluisud jne).

Kindlustusseltsid võivad hüvitada ka ootamatult mahakukkunud mobiiltelefoni. Välistatud on aga kliendi hooletus ja unustamine, mis ei ole kindlustusjuhtumid ning sellest tulenevat kahju selts ei hüvita.

Mobiiltelefoni varguse korral tuleb kindlasti fikseerida intsident ka politseis."