Olles ise Androidi-maailmaga, täpsemalt Sony Xperia telefonidega, rohkem sina peal kui Apple’i maailmaga, püüan siinkohal siiski võimalikult objektiivselt kõiki kolme mudelit hinnata, kirjutab Digitark.ee.

iPhone 6 on varasemalt võrreldud Samsug Galaxy mudeliga S5, kuid sellele tegi ta, olgem ausad, erinevates võrdlustes üsna „pika puuga“ ära.

Galaxy S6 ja S6 edge aga kujutavad juba väga tõsist ohtu iPhone 6-le. Olgu veel öeldud, et kui võrrelda iOS-i ja Androidi-seadet omavahel, siis ei ole väga palju kohti, kus neid kõrvuti saaks panna, kuna need maailmad on tegelikult väga erinevad ja kõige suuremad väärtused asuvad mõlema puhul erinevates kohtades.

Foto: ekraanitõmmis

Aga mõned plussid ja miinused võiks siiski välja tuua.

Disain ja käepärasus

Telefonid on mitmes mõttes disaini osas veidi sarnased. Teatud nurga alt vaadates tundub, nagu oleks Apple’i ja Samsungi disainerid ühel õhtul sõbralikult kokku saanud ja pärast pokaalikest veini üheskoos ühte telefoni disainima hakanud (... mida 99-protsendise tõenäosusega siiski ei juhtunud).

Võimalik, et saame järjekordselt välismaisest meediast lugeda, kui suur juristide armee ühel või teisel tehnikahiiglasel rivaalile patentide pärast kaela saata on. Aga see selleks...

Kui siinkohal tuua välja iPhone 6 eelised, siis võiks kindlasti mainida diskreetsemat tagumist kaamerat, mis, hoolimata sellest, et ulatub veidi telefoni korpusest välja, ei tee seda kindlasti niipalju kui Galaxy S6 kaamera.

Samuti on see meeldivalt ühte korpuse nurka paigutatud – olulise hetke jäädvustamisel on väike tõenäosus, et näpp kogemata kaamerasilma ette jääks.

Korpuse paksus on mõlemal sama ehk 6,9 mm, kuigi, kui mõlemad kõrvuti lauale panna, tundub iPhone silmale visuaalselt siiski veidi õhem. Siinkohal kiitused Apple'i disaineritele.

Mõlemal telefonil on olemas sõrmejäljeskänner, mis muudab telefoni kasutamise turvalisemaks ja lihtsamaks. PIN-koodi või ekraanimustri kasutamise asemel tarvitseb vaid pöial vastu koduekraani nuppu panna ja telefon avanebki juba.

Mõlemad telefonid loevad sõrmejälge väga hästi, Samsungi puhul tekkisid mõned üksikud korrad, kus ei lugenud sõrmejälge esimese korraga ja pidin uuesti proovima, kuid neid oli väga vähe, võib olla 1 kord 20-st.

Samsung on S6 puhul toonud juurde veel ühe äärmiselt mugava omaduse – nimelt kui vajutada kaks korda koduekraani nupule, läheb kaamera automaatselt tööle ja seda vähem kui sekundi jooksul. Samsung ise väitis, et telefonikaamera ongi pidevalt n-ö ooterežiimis, et saaks kiiremini ülesvõtteid teha.

Samsungi mudelite S4 ja S5 puhul häiris paljusid kasutajaid telefoni välimust odavamaks muutev tagumine, odavamast materjalist kaas. Selle probleemi on Samsung kõrvaldanud ja nüüdsest ehib uut S6 nii esi- kui ka tagaosa ülitugevast Corning Gorilla Glass 4 materjalist karastatud klaas, millele on juba üsna raske kriime peale saada.

Telefoni küljeosa on alumiiniumist ja telefoni käes hoides tundub see meeldivalt raske ja kallihinnaline.

Kui vaadata eraldi Galaxy S6 edge'i disaini, siis välimus on sellel tõeliselt luksuslik ja peen oma mõlemalt servalt kumerdatud ekraaniga.

Telefoni paksus on hämmastavad 6,8 mm, mis on millimeetri jagu õhemgi kui iPhone 6-l. Ka tagakülje ääred on veidi sissepoole kumerdatud, et telefoni laualt paremini kätte saada.

Käes meeldis mulle siiski kõige rohkem hoida tavalist Galaxy S6, kuna edge'i servad tunduvad pikemaajalisel kasutamisel veidi liiga teravad. Ilu nõuab ohvreid, nagu öeldakse.

iPhone 6 ilma ümbriseta tundub liialt peenike ja habras. Pidevalt tekkis tunne, et pillan selle maha, kuna ekraan on niivõrd libe ja telefon nii õhuke.

Veel üks miinus, mida märkasin just S6 edge'i puhul, oli see, et kui hoidsin telefoni vasakus käes, et paremaga sellel toimetada, kippusid vasaku käe sõrmeotsad minema vastu paremat ekraaniäärt ja hakkasid erinevaid mittevajalikke toiminguid käivitama. Ühes käes ja pöidlaga telefoni kasutades ma seda siiski ei täheldanud.

Disaini parandades on Samsung pidanud loobuma ühest omadusest, mis on näiteks Galaxy S5 puhul mõne kasutaja jaoks väga oluline – selleks on veekindlus. Seega – kui tahad vee all fotosid või videoid teha, tuleks vaadata mõne muu seadme poole.

S6 ja S6 edge'i puhul on Samsung loobunud ka eemaldatavast tagakaanest ja akut enam koduseid ja käepäraseid vahendeid kasutades vahetada ei saa. Lisaks on nendest kadunud eraldi micro-SD kaardipesa.

Täpselt nii! Kui ostad endale Galaxy S6 või S6 edge'i, siis valiku tegemisel peaks nüüd jälgima sisemälu suurust, kuna lisamahtu sa juurde lisada ei saa.

Samsung pakub S6 telefone kolmes variandis, 32, 64 ja 128 GB sisemäluga. Sarnaselt Apple’iga pakub Samsung ruumiprobleemi lahendamiseks siinkohal pilve salvestamise teenust (OneDrive'i). Teed foto ja internetiühenduse olemasolul laetakse pilt või video üles isiklikule pilvekontole Samsungi serverites. Galaxy S6 omanik saab 2 aastaks 100 GB OneDrive’i kettaruumi tasuta.

Võimsus

Kui võrrelda protsessoreid, tundub numbreid vaadates, nagu oleks iPhone 6 võtnud kasutusele ajale jalgu jäänud (kahetuumalise ja 1,4 Ghz taktsagedusega) „kilpkonna“.

Tegelikkuses ei saa siinkohal paraku numbritele toetuda, kuna seesama kahetuumaline protsessor koos selle juurde kuuluva, hullumeelselt võimsa PowerVR GX6450 graafikakiirendiga teevad iPhone 6-st maailma ühe kiireima seadme mobiilsete toimingute jaoks, eriti mängimiseks.

Siiski tundub, et Samsung on oma uutesse lipulaevadesse nüüd niivõrd palju „rauda“ sisse virutanud, et paljudes graafilistes aspektides võiks sellise võimsusega seade ka uuele iPhone 6-le silmad lõpuks ette teha.

Telefoni kasutades pole tunda mingisugust pidurdus- või hakkimismomenti, mis on tihtipeale Android-telefonidele omaseks probleemiks olnud. Seda enam, et tegemist on nii suure resolutsiooniga ekraaniga, mille puhul kogu raudvara peab kindlasti kõvasti rohkem tööd tegema, et sellist sujuvat kasutuskogemust üldse pakkuda.

Kuna ühegi programmiga pole täna võimalik neid kahte seadet üheselt ja ausalt hinnata, otsustasin lihtsalt vaadata, kuidas kumbki ühe ja sama ning raudvara poolest ühe üsna nõudliku mänguga toime tuleb.

Paigaldasin mõlemasse mängu Real Racing 3 (mis muide on ilmselt kõige fotorealistlikum kihutamismäng mobiilsetel seadmetel, lisaks on see täiesti tasuta allalaaditav) ja panin need korraga seadmetes tööle.

Tulemus oli üsna huvitav: mängu avamenüüs liikudes oli Galaxy S6 märksa sujuvam ja kiirem kui iPhone 6. Seevastu reaalse rallisõidu ajal tundus, et iPhone 6 peal on mängus veidi rohkem visuaalseid efekte ja mõlemal seadmel jooksis asi sama sujuvalt – seega siinkohal võiks kokkuvõtteks öelda, et 1:0 iPhone 6 kasuks.
Foto: digitark.ee

Ekraan

Ütlen lihtsalt välja: ma pole näinud paremat ekraanipilti nutitelefonil kui Galaxy S6 või S6 edge'il!

Kui rääkida ekraanil kuvatavadest põhivärvidest – punane, roheline ja sinine –, siis need tungivad silmadesse justkui laserid. Pikslitihedus on niivõrd suur (577 pikslit tolli kohta), et kuitahes palju sa ka ei pinguta, ühte piksliruudukest sa palja silmaga ekraanilt eristada ei suuda.

Kui algselt seda ekraani vaadata, siis värvide ebaloomulik erksus võib esialgu lausa häirida, kuid pärast paaritunnist kasutamist tekib hoopis vastupidine efekt ja tabad end mõttelt: „Pagan, kui hea ja ergas saab üks mobiiliekraan olla!“.

Muide, kui rääkida S6 ja S6 edge'i ekraaniteravusest, siis poolkogemata avastasin, et liiga terav pilt ja liiga suur resolutsioon ei pruugi alati kõige paremad omadused olla.

Nimelt, kui laadisin alla ühe spetsiifilisema kalkulaatori-rakenduse, siis selles sisaldus mõnes kohas info, mida ei olnud ekraani ülikõrge teravuse tõttu lihtsalt võimalik enam välja lugeda.

Ilmselt oli rakendust luues määratud fondi suurus konstantselt pikslite arvu järgi ja mõeldud väiksema resolutsiooniga telefonidele.

Püüdsin muuta telefoni menüüs üldist tekstisuurust, kuid rakenduses sees see paraku midagi ei muutunud. Kasuta või suurendusklaasi, et teksti korralikult näha. Teistes rakendustes, mida kasutasin, ma seda probleemi õnneks täheldanud pole.

iPhone 6 ekraan kindlasti nii erksaid värve ei paku, samuti pole see kindlasti nii terav kui S6 või S6 edge'il, kuid piisav, et omamoodi konkureerida.

Värvid on pigem loomulikumad ja mitte nii karjuvad ja antud ekraani suuruse juures on ka pikslitihedus tegelikult täiesti piisav, et üksikuid piksleid tavapärase kasutuse juures mitte märgata.

Kaamera

Kui ma varem Androido-telefoni kasutajana eestlasele omase kerge kadedusega vaatasin, kui häid pilte ja videosid teeb mõni iPhone’iga, siis Galaxy S6 puhul võin nüüd suurima südamerahuga öelda, et maailmas on olemas tootja, kes on oma nutiseadmesse paigaldanud parema kaamera kui Apple.

Pildid sellega tulevad lihtsalt fantastilise kvaliteediga. Galaxy S6 ja edge on mõlemad varustatud f/1.9 ava ja 16 MP kaameraga. Antud kaamera suudab haarata väga palju valgust ka pimedas. Tegin ka paar pilti nii iPhone'i kui ka Galaxy S6-ga ja seda just vähese valgustusega.

Olgu siin öeldud, et palja silmaga ma laua all neid pildistatavaid objekte väga hästi ei näinud, samuti sättisin ka Galaxy S6 kaamera 8 MP peale nagu iPhone’i, kuna tahtsin siinkohal puhtalt ava-efekti testida.

Mõlemad – nii Apple kui ka Samsung – suudavad pimedas väga hästi näha, kuid ilmselgelt teeb Galaxy S6 siinkohal iPhone’ile silmad ette.

Sarnaselt iPhone 6-ga on Galaxy S6 telefonides olemas HDR, aegluup-, timelapse ning uudne kõrgema kaadrisagedusega filmimise režiim (60 fps Full HD ehk 60 kaadrit sekundis täis-HD)

Apple ei lisanud iPhone 6-le 4K resolutsioonis filmimise võimalust, kuigi riistvaraliselt peaks iPhone sellega väidetavalt toime tulema.

Galaxy S6 puhul on see võimalus siiski lisaks kõigele muule olemas, seega – kui sul on ostetud uus UHD resolutsiooni toetav televiisor, siis Galaxy S6 omandamise järgselt saaksid selle teleri tegelikku võimekust lõpuks ka ise ära kasutada.

Galaxy S6 kaameraga saab kohe kasutada ka PRO-režiimi, kui kasutaja soovib ise muuta näiteks ISO ehk sensori valgustundlikkust, saab manuaalselt määrata fookuskaugust ja muid parameetreid.

Kahjuks ei leidnud sealt säriaja muutmise võimalust, kuid mis seals ikka – eks see olegi rohkem peegelkaamerate jaoks mõeldud omadus.

Ei ole aga halba ilma heata ja olgugi, et Samsung reklaamis S6 puhul oma pressiteates välja, et kaamerarakenduse loomisel rõhusid nad palju ka lihtsusele, siis siinkohal pole nad seda kindlasti suutnud teha nii hästi kui Apple.

iPhone 6 juures võibki välja tuua, et lisaks väga heale kaamerakvaliteedile on tegemist ka väga mugavalt, lihtsalt ja kiirelt hallatava rakendusega.

Muud omadused

Erinevalt suurimast konkurendist omab Galaxy S6 veel sisse ehitatud juhtmevaba laadimise võimalust. Õigupoolest sellist, mis toetab lausa kahte juhtivamat standardit.

See tähendab, et sa ei pea ostma just Samsungi juhtmevaba laadimisalust, vaid piisab sellest, kui laadija toetab WPC/QI või PMA juhtmevaba laadimise standardit.

Lisaks on komplektis iuenduslik kiirlaadija, mis juba pooletunnise laadimisega suudab aku 50-protsendiliselt täita. Tõsi, peale seda hakkab laadimise kiirus langema, kuid see on selleks, et akut säästa.

Testijad usuvad, et Galaxy S6 ja S6 edge peaksid keskmise või karmima kasutamise juures pidama vastu tublid 1 kuni 2 tööpäeva.

Veel üks hea omadus Galaxy S6 ja S6 edge'il (mis pole küll midagi uut siin ilma peal, kuid äärmiselt mugav siiski) – IRDA ehk infrapuna-saatja, mille abil saate oma koduseid tehnikaseadmeid kontrollida.

Kui teleri või digiboksi pult ära peaks kaduma, võtate oma telefoni ja hakkate kanaleid vahetama. Mugav ja praktiline, kas pole?

Kokkuvõteks

Jõudsin telefone võrreldes järeldusele, et ei Galaxy S6 ega S6 edge pole kindlasti veel need telefonid, mis paneksid iPhone’i kasutajaid tegema hüpet iOS-ilt Androidile.

Apple’i maailm on rangelt reglementeeritud oma seadmete ja rakendustega, mis on ehitatud selleks, et nad veatult koos töötaksid, ja kui selles maailmas mõni seade teise operatsioonisüsteemiga seadme vastu vahetada, oleks see sama hea, kui inimesele teise inimese käsi külge õmmelda.

Samsung aga on Apple’ile saatnud seekord massiivse ja tugeva sõnumi, et nad ei ole enam teisejärgulised ja suudavad samamoodi toota luksuslikke, võimsaid, suurepärase disainiga ja väga hästi töötavaid telefone ning on seekord oma Galaxy S6 ja S6 edge näol visanud oda kindlasti märksa kaugemale, kui Apple oma iPhone 6 puhul seda tegi.