Üks võimalikke meetodeid vähirakkude hävitamiseks on juba rohkem kui sajand tagasi Paul Ehrlich’i poolt välja pakutud idee ravimist, mis võitleb vaid haigete rakkudega, jättes terved rakud puutumata. Selliste ravimite prototüübid on juba ammu olemas – teatud nanoosakestel on võime koguneda vaid haigetele rakkudele, neelata siis väljastpoolt neile suunatud infrapunakiirgust ning vabastada selle mõjul nendega koos organismi viidud ravim, täpselt õiges kohas. Uues uurimuses on Venemaa teadlased uurinud selle meetodi ohutust.

Luminestsents on meile igapäevaelust tuttav nähtus. Kui mõni ese kiirgab valgust millegi muu arvelt, kui soojusenergia, siis see ongi luminestsents. Kui aine ergastamine toimub valgusega, siis on tegemist luminestsentsi ühe liigi fotoluminestsentsiga.

Idee sügavale kehasse tungiva infravalguse neeldumisest nanoosakestes ei ole füüsikaportaali lugejatele uus, vastavad viited leiab allpool. Aga loomulikult ei ole see nii, et kui asi põhimõtteliselt töötab, siis asutakse kohe inimkatseid läbi viima.