Alexander tõi näiteks New Yorgi börsile ja metroole kavandatud terrorirünnakud, vahendas The New York Times.

"Nende programmide abil viimastel aastatel kogutud informatsioon on varustanud Ühendriikide valitsust vajalike juhtlõngadega ja aidanud nurjata rohkem kui 50 võimalikku terrorirünnakut enam kui 20 riigis," kinnitas Alexander USA esindajatekoja luurekomiteele.

NSA ja küberväejuhatuse ülema sõnul programm on igati seaduslik ja reeglitele vastav.

"See on salajane, kuid tänu sellele oleme ära hoidnud kümneid terroriakte," rääkis kindral neljapäeval esindajatekoja õiguskomitees esinedes. "Paljastused on tekitanud märkimisväärset kahju meie riigile ja meie julgeolekule."

Ka FBI direktor Robert Mueller kaitses eelmisel nädalal jälgimis- ja infokogumisprogramme, öeldes, et need oleksid võinud 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakud USA-le ära hoida.

"Võtame tarvitusele kõik vajalikud meetmed ja astume samme, et võtta vastutusele isik, kes salajase informatsiooni avalikkuse ette tõi," rääkis peagi ametist lahkuv FBI juhtkongressiliikmetele.

Snowdeni suhtes alustati kriminaalmenetlust

Edward Snowden on alates juuni algusest lekitanud ajakirjandusele hulgaliselt ülisalajasi dokumente USA eriteenistuste jälgimisprogrammide ja ulatusliku andmete kogumise kohta, tuues päevavalgele USA ajaloo ühe suurema jälgimis- ja infokogumisskandaali.

Materjalidest on selgunud, et miljoneid inimesi üle kogu maailma kuulatakse pealt ja jälgitakse nende internetitegevust.

USA on alustanud Snowdeni suhtes kriminaalmenetlust ja võtab kasutusele kõik vajalikud meetmed, et ta vastutusele võtta, lausus Robert Mueller neljapäeval.

"Võtame tarvitusele kõik vajalikud meetmed ja astume samme, et võtta vastutusele isik, kes salajase informatsiooni avalikkuse ette tõi," ütles FBI direktor.

Snowdeni sõnul "on aga tõeliselt traagiline, kui üks ameeriklane peab minema vähem vaba mainega kohta".