Nüüd aga väidavad teadlased, et elevandid kasutavad oma karvkatet hoopistükkis keha jahutamiseks – nende suurte loomade kehakarvad on justkui varred või antennid, mis juhivad soojuse ümbritsevasse õhku, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

USAs New Jerseys asuva Princetoni ülikooli teadlased on uurinud karvadega ja karvadeta elevandinahka ja jõudnud järeldusele, et elevandid kasutavad oma hajusalt kasvavat karvastikku soojuse kehast eemale juhtimiseks.

Hõredad elevandikarvad ei suuda õhku kapseldada ja aidata kehal seda soojendada nagu tihedama karvastikuga loomadel. Selle asemel toimib iga elevandikarv nagu vars, mis juhib soojuse ümbritsevasse õhku.

Karvad hoolitsevad keskmiselt 20 protsendi täiendava soojuseralduse eest. Tuuletu ilma korral on võit 5 protsendi, kerge tuule käes aga kuni 23 protsenti.

Teadlased ütlevad ka, et kui kui naha ühel ruutmeetril on üle 300 000 karva, toimivad need isoleerivalt. Elevandinaha ruutmeetril on kõige rohkem 1500 karva ja seepärast saab soojuse nende kaasabil eralduda.

Teadlaste sõnul pole seda nähtust loomade puhul varem täheldatud.

Fotol: Bangkoki loomaaia elevandid maiustavad kuumal päeval jäätunud puuviljade ja ka lihtsalt jää kallal.