Microsoft on aastaid elanud Windowsi ja Office'i müümisest, korraliku riistvara pole aga peale Xboxi eriti ettevõttest tulnud. The Verge'i teatel näitas aga Microsoft juba sügisel Surface RT-ga, et firma suudab korraliku väljanägemisega masina toota. RT puhul jäi aga hädiseks seadme sees töötav Windows RT. Nüüd on lood teisiti.

Surface Pro on täisvõimsusega arvuti, mida ei kummita segased probleemid tarkvara ühilduvusega nagu sügisese Surface RT puhul. Kuna masina sees töötab Inteli protsessor, saab sellel käivitada kõiki Windowsile tehtud programme, nii uusi kui ka vanu. Ka jõudluse poolest näitab Surface Pro, et ta suudab igati talle pandud ootuseid täita.

Surface Pro on justkui täisvõimsusega arvuti ja seejuures kiirem ja kergem kui mõnigi ultrabook-kategooria õhuke sülearvuti. New York Times kiidab, et Surface Pro külge saab erinevalt iPadist ühendada kõikvõimalikku lisatehnikat näiteks USB-portide kaudu või mälukaardi pesasse. Kenasti töötab ka videoväljund, mis saadab näiteks telekasse korraliku 2550 x 1440 pildi.

Kõlab nagu täielik PC, kuid New York Times tuletab meelde, et tegu on ikkagi tahvliga, mida saab ühe käega hoida ja teisega ekraanile joonistada. Surface Pro on niisiis korraga PC ja tahvel ning lükkab post-PC ajastu mõiste ümber. Verge peab seda aga miinuseks, sest samal ajal pole arvuti ei korralik tahvel ega ka PC.

Surface Pro kasutamist piirab sõltuvus elektrivoolust, sest Inteli protsessori neelab kõvasti energiat ja aku ei suuda seda toita kauem kui neli tundi. Masin on tahvli kohta ka raske – ligi kilo.

900-dollarine hind paneb ta aga pulgale kõige vingemate teiste tahvlitega. Kui juurde võtta ka väga kasulik, kuid krõbeda hinnaga klaviatuur-kate Touch Cover, on komplekti hind juba korralike sülearvutite tasemel.

Paraja üllatuse pakub ka Surface Pro mälu mahutavus. Nimelt 128 GB mälumahuga masinas võtab Windows ise ruumi 45 GB ehk rohkem kui 35%.

Nii Verge kui New York Times tõdevad, et Surface Pro pole kindlasti sobiv arvuti igaühele ja jääbki lahtiseks, kellele üleüldse.