Vaatasime, mida tahvlite soodsamas segmendis pakutakse ja kui hea asja siis hea hinna eest saab, kirjutab ajakiri Tehnikamaailm.

Odavaima Androiditahvli võib saada juba vähem kui saja euro eest, aga samahästi võib selle raha kohe prügikasti panna, sest muidu tuleb sinna õige pea lisada ka loodust reostav säästutoode.

Sestap võtsime võrrelda nii enam-vähem mõistlikust kvaliteediklassist seadmed, mille hinnad on ülevalpool 100 euro piiri.

119 euro eest saab Eestist osta näiteks seitsmetollise ekraaniga Navon Platinumi, 133ga A-rival Bioniqu. Pannes juurde 66 eurot, saab kätte koguni suure, 10tollise laiekraaniga Navon Platinumi.

Paljukiidetud Google Nexus 7 on samuti nüüd Eestis saadaval – nimeks Asus Nexus 7 ning (16 GB mudeli) soodushinnaks 229 eurot. Ja kui veelgi rohkem "investeerida", mahub valikusse seitsmetollise ekraaniga Samsung Galaxy Tab 2, soodushinnaga 339 eurot.

Samsungi hinnaklassis on juba küll Apple iPad Mini, mis aga võrdluse tegemise hetkel polnud veel Eestisse jõudnud.

Milleks üldse tahvelarvuti?

Tahvliga kipub olema selline lugu, et enne kui seda ostetud ei ole, ei saagi aru, milleks seda üldse vaja võiks olla. Sest enamasti saab ju kõike samalaadset teha arvutiga, või miks mitte ka nutitelefoniga.

Tõepoolest, aga tahvliga on nii mõndagi teha käepärasem – näiteks sirvida veebilehti, lugeda ajakirju-ajalehti ja e-raamatuid või vaadata videoid-filme. Või mängida lugematuid mänge – annate tahvli koos Angry Birdsi või multikaga järelkasvule pihku ja rahu on pikaks ajaks garanteeritud.

Kokandushuvilistel on köögis retsepte tahvliekraanilt palju lihtsam sirvida kui raamatust, mis palju ruumi võtab ja lõpuks üleni söögiseks saab. Tahvli saab puhtaks pühkida ja elutuppa kaasa võtta. Ja ühendada näiteks teleriga ning vaadata filme ja pilte suurel ekraanil.

Kui tahvlis on ka GPS ja kompass (nagu siinse võrdluse kahel kallimal mudelil), siis asendab see täielikult naviseadet – piisab ainult vastavast tarkvarast ja autohoidikust.

Mis on oluline?

Tehnilistest näitajatest kõige nähtavam osa on teadagi ekraan.

Hea ekraan ei pea tingimata olema suur, aga võiks iga nurga alt vaadates olla selge ja terav. Ilus ekraan kipub aga olema kallis ning odavate tahvlite ekraanid pole seda mitte.

"Teravus" ei tähenda aga ainult resolutsiooni, vaid suuruse ja resolutsiooni suhet – nt 7tolline ekraan, millel 1024 pildirida, on teravam kui sama resolutsiooniga 10tolline.

Teravuse mõõtühikuks on kujunenud ppi ehk punkti tollile, mis näiteks trükiteksti puhul on 300. Üldistades võib öelda, et ekraani 200st suurem punktitihedus tähendab juba piisavalt teravat kujutist ja alla 160 pole lugemiseks enam kindlasti parim.

Nexuse 7tollise ekraani 1280 x 800 punktitihedus on eeskujulik 216, Samsungi 170 aga jääb juba "keskpärase" alumisele servale. Suurimal Navoni ekraanil on aga kõigest 118 hõredat punkti tolli kohta.

ppi pole ainus kvaliteedikriteerium – palju määrab ka ekraani tüüp ning kvaliteet. Nexusel on nn IPS-ekraan (In Plane Switching), mille tonaalsus vaatenurgast ei sõltu. Samsungil on kasutusel sarnane tehnoloogia nimega PLS (Plane Line Switching), mis tagab samalaadse tulemuse.

Odavamate tahvlite heledus ja kontrastsus aga muutub vähimalgi vaatenurga muutumisel märgatavalt. Ka pole odavamatel tahvlitel automaatset heleduse reguleerimist nagu Samsungil ja Asusel.

Päriselus tähendab kõik eelnev, et odavad ekraanid näivad märkimisväärselt koledamad kui kallimad – mille üle pole tegelikult põhjust imestada. Eriti annab kvaliteedivahe tunda just tekstide ja detailsema graafika puhul. Kui aga vaadata filme või mängida mänge, ei pruugi erinevus nii valus olla.

Kõigil võrdluse tahvlitel – ka odavaimatel – on multipuutetundlikkusega mahutundlikud ekraanid. Kui keegi pakub täna veel survetundliku ekraaniga säästutahvlit, kas või tasuta, tuleb ruttu ära minna.

Teine aspekt, mis kasutuskogemust kujundab, on kiirus – kuidas veebilehed avanevad, kuidas ekraan sõrme(de)le reageerib, kui sujuvalt filme-graafikat kuvatakse jne.

Siingi pole 100eurostel tahvlitel just millegagi kiidelda. Nii 7" Navon kui Bioniq on mõlemad ühetuumaliste 1 GHz ARM-protsessoritega, mis Bioniqul on ühe generatsiooni võrra uuem – või õigem oleks öelda, et Navonitel on vanem.

Katsed näitavad, et Cortex A9ga Bioniq on umbes neljandiku võrra kiirem A8ga Navonist ning kiirem ka suuremast 1,2 GHz A8-protsessoriga Navonist.

Nexus on loomulikult täiesti teisest klassist seade – 4tuumaline 1,3 GHz protsessor on suutlikkuselt samal pulgal iPad 2, iPad 3 ja Miniga ning üle kahe korra kiirem Navonitest. Samsungi kahetuumaline TI OMAP-seeria protsessor jääb jõudluselt Nexuse ja Bioniqu vahele.

Reaalsuses tähendavad need näitajad, et odavate tahvlite puhul on vaja kannatust – eriti Navonitega. Küll aga on Bioniq erakordselt pika meelega siis, kui teda äratada – pärast lukustusnupu vajutust kulub lausa sekund-paar, enne kui pilt ette tuleb. Navonid ärkavad kiiremini. Samas tulid ka odavad tahvlid toime enamike videote ja mängudega.

Loomulikult, kui ikka võtta väga graafikarohked 3D-rakendused ning seaded n-ö põhja keerata, ei tasu oodata, et kujutis sujuvalt liiguks. Ka võib esineda üllatusi – näiteks ei lähe mõned (nõudlikumad) programmid üldse käima.

Nexuse puhul aga sellist mõistet nagu "ootamine" peaaegu pole – kõik juhtub väga sujuvalt ja hetkega. Ka Samsung pole just aeglane, aga Nexus on lihtsalt veelgi kiirem.

Kindlasti on üks oluline näitaja – vähemalt mõnede jaoks – ühendusvõimaluste ja mälukaardipesade olemasolu. Siinkohal on odavad tahvlid lausa paremad, kui sinihamba puudumist mitte arvestada. Kõigil on olemas USB-liides(ed), MicroSD kaardi pesa ning kahel koguni Mini-HDMI väljund. Nii et kui teil on olemas HDMI-sisendiga teler, on võimalik sellist tahvlit kasutada meediapleierina. Samsungil saab HDMI-adapteri juurde osta.

Navonitel ja Bioniqul on veel üks "eelis", mis võib kaduda küll tarkvarauuendusega – nimelt on nende seesmisel veebisirvijal ka Flashi tugi. See tähendab muu hulgas võimalust nii Kanal2 kui TV3 saateid netist näha.

Kuna Android on samuti Flashi ametliku toetamise lõpetanud, siis Samsung ja uusima 4.1 versiooniga Nexus seda enam "karbist-võttes" ei võimalda.

Nexusel mälukaardi lisamise võimalust pole, adapteri abil on aga võimalik ühendada USB-mälupulki. Samsungil on lisaks sisemälule võimalus kasutada ka MicroSD-kaarte. Küll aga peab odavaimate tahvlite juhul märkima, et neil pole seesmist salvestusmälu just palju ja SD-kaarti tulebki pidevalt lisamäluna n-ö rauas hoida, mitte lihtsalt failide kopeerimiseks kasutada.

Odavamatel tahvlitel on laadimispool konarlikum – kõigil tuleb kasutada eraldi laadijat spetsiaalse otsikuga, mitte USB-laadijat, ja kui see näiteks reisile minnes koju jääb, on lugu paha.

Nexust laetakse läbi standardse USB-liidese, Samsungil on vaja kasutada "oma" otsikuga USB-juhet. Küll aga peab ka USB-laadijate puhul pöörama tähelepanu nende võimsusele – paljud nõrgemad telefonilaadijad ei pruugi tahvlite jaoks sobida.

Väiksema kasutusse korral pidas kõige kauem vastu 10" Navoni suurima mahutavusega aku, kõige kiiremini tühjenes 7" Navon. Samsung oli ooterežiimil küllalt elektrijanune, ilma SIM-kaarditagi – näiteks kui õhtul oli veel pool akut alles, siis hommikuks oli juba tahvel pilditu. Aktiivsema kasutuse korral oli Nexus parim.

Keskmiselt paari päeva tagant tuleks aga kõiki tahvleid kindlasti laadida.

Millist ikkagi valida?

Kui hind pole kõige olulisem, aga kvaliteet on, siis jäävad sõelale Asus ja Samsung.

Samsungi eelised on 3G tugi, mobiilifunktsionaalsus, eesti keel ja laiem lisavarustuse valik – kõiges muus on aga Nexus parem. Rääkimata hinnast.

Ausalt öeldes pakub Nexus lausa uskumatut kvaliteeti oma hinna kohta – tegemist on vaat et kõige kiirema ja paremaekraanilise Androiditahvliga üldse (võrdluse hetkel), hinnaklassi arvestamata.

Igapäevases kasutuses on need mõlemad korralikud tahvlid – viimistletud ehituskvaliteet, väga head ekraanid, netiühendus, mis ei kao ka ooterežiimis jne. Näiteks viimast ei saa öelda odavamate kohta – kui ikka unerežiim, siis unerežiim, ja ükski e-kiri sel ajal kohale ei jõua.

Kui aga tahvli kasutaja kõiki neid pisiasju ei väärtusta, siis võib soovitada Bioniqut – HDMI-väljund annab lisaväärtust ning tahvel toimetab umbes samas tempos nagu paari aasta vanused tipptelefonid – mida on ju paljudel juhtudel piisavalt.

Suurem ja uimasem Navon on aga hinnalt juba nii lähedal Nexusele, et raske on väikest kokkuhoidu mõistuspäraselt õigustada. No kui tõepoolest on vaja vaid suuremat (ja palju kehvemat) ekraani ja HDMId, siis võibolla tõesti.

Väike Navon on Bioniquga sarnases hinnas, aga ainsaks eeliseks on kiirem ärkamine ning netiühenduse taastamine – muus osas on Bioniq parem valik.

Kokkuvõtted

Asus Nexus 7

Hind: 259 eurot (soodushind 229 eurot)
Eestis müüb: Klick (www.klick.ee)

Asuse toodetud Nexus 7 on maailmas tuntud kui Google Nexus 7, mis on n-ö ametlik Google'i tahvelarvuti.

Vaatamata soodsale hinnale on tegemist väga kvaliteetse seadmega – nii välimuselt kui ka sisult.

Tagakülg on kaetud mittelibiseva kummitaolise materjaliga, ühtlaselt tumedat esikülge katab kriimustuskindel klaas. Klahviluku- ja helitugevuse nupud on paremal küljel (kui hoida tahvlit portree-asendis), MicroUSB-port ja kõrvaklapipesa asuvad seadme allservas.

Muid liideseid pole – laadimine toimub läbi MicroUSB ning mälukaarte lisada ei saa.

Android 4.1 Jelly Beani ja neljatuumalise 1,3 GHz Tegra protsessori koostöö on väga sujuv ja kiire. Võrreldes eelmise Androidi versiooniga kohtab kasutajaliideses varasemast tuttavaid elemente – näiteks "tagasi" on vana hea ülevalt avatav kardin.

12tuumaline graafikaosakond tähendab, et Nexus tuleb probleemivabalt toime mis tahes ressursinõudlike mängude ja videotega.

IPS-ekraan on väga hea teravuse ja kvaliteediga, automaatheledus toimib perfektselt. Kõlariheli on võrdluse parim – kõige selgem ja tugevam. Kuulariväljundi kvaliteet on hea ja nivoo piisav.

Kui soovite parimat kvaliteeti erakordselt mõistliku hinnaga, siis on Nexus ainus valik.

Hea: ehituskvaliteet, ekraan, jõudlus
Halb: vähe liideseid

A-rival Bioniq

Hind: 133 eurot
Eestis müüb: Audiocity (www.audiocity.eu)

Saksa päritolu A-rival Bioniqu kohta võib öelda sama mis Nexuse kohta – sellise hinna eest paremat tahvlit naljalt ei leia.

Plastmassine materjalivalik pole muidugi võrreldav kallimate tahvlite rafineeritusega, aga midagi hullu ka pole – tagakülg on mõnusalt krobeline ning tahvel tundub käes täitsa asine.

Erinevalt teistest on Bioniqu ekraani paremas servas ka puutetundlikud nupud – mis, tõsi küll, on dubleeritud ka ekraanil. Parem serv on laiem ning paremakäelistele istub tahvel kätte väga mugavalt.

Helitugevuse ja klahvilukunupud asuvad ülaservas paremal (hoides tahvlit nn landscape-asendis) ning paremal küljel on liideste rivi – kõrvaklapipesa, MiniHDMI, MicroUSB ning laadimispesa. MicroSD-pesa on all vasakul.

7 tolli ja 800 x 480 pikslit pole loomulikult midagi erilist, aga Bioniq vähemalt mahutab ekraanile rohkem kui näiteks sama resolutsiooniga telefonid. Heledus ja tonaalsus muutuvad aga vaatenurga vähimalgi muutmisel ja (väiksemate) tekstide lugemiseks ei saa taolist ekraani kindlasti soovitada.

Protsessor pole tänases mõistes kiireim, aga natuke kannatust ja tahvlit saab täiesti kasutada.

Seesmise kõlari helitugevus on väga vaikne, kuulariväljundi kvaliteet ja nivoo aga igati korralikud.

USB kaudu on võimalik ühendada 3G-netipulk. HDMI-liidese kaudu saab telerisse edastada ka FullHD-pilti ning kasutada tahvli ekraani samal ajal hiirekursori puuteplaadina. Võimalik on samuti n-ö peeglirežiim, mis laseb kuvada sama pilti nii teleri kui ka tahvli ekraanil.

Ooterežiimis lülitub netiühendus välja ning suurim miinus ongi konarlik ühenduse taastamine – nii mõnigi kord oli vaja WiFit välja-sisse lülitada.

133 euro eest on tegemist igati mitmekülgse seadmega ning kui tippomadused pole olulised, sobib Bioniq tahvlimaailma avastamiseks küll.

Hea: HDMI-liides, Flash, suhteliselt kiire
Halb: kõlari nivoo, pikaldane ärkamine, konarlik nettiühendumine

Samsung Galaxy Tab 2

Hind: 379 eurot (soodushind 339 eurot)
Eestis müüb: EMT (pood.emt.ee)

Samsung Galaxy Tab 2 esindab, nagu nimigi ütleb, firma teist 7tolliste tahvlite generatsiooni.

Kui Nexust poleks olemas, siis tunduks Samsung kohe väga hea – PLS-ekraani kvaliteet pole vaatamata veidi väiksemale resolutsioonile üldse paha ning kahetuumalisel protsessoril jagub kiirustki.

Viimistluskvaliteet on samuti korralik, vaid tagakülg tundub käes libedavõitu.

Kui teised tahvlid on eelkõige tahvlid, siis Tab 2 on ka mobiiltelefon – sellega saab helistada, soovi korral seadet telefoni kombel kõrva ääres hoides. Nupud asuvad sarnaselt Nexusega paremal küljel üleval (portreeasendis).

Stereokõlarite heli on hea, kuulariväljundi nivoo aga mitte kõige tugevam. Lisaks seesmisele salvestusmälule saab kasutada ka kuni 64 GB MicroSD-kaarte.

Nii nagu Apple, ei kasuta Samsung standardset USB-liidest, vaid "oma" dokkpistikut, mille kaudu käib nii laadimine kui ka seadme ühendamine lisavarustusega.

Tab 2 on testis ainus eestikeelne tahvel, opsüsteemiks on Android 4.0. Tasub märkida, et eesti keele tugi on toonud ka täpitähtedega kohaliku klaviatuuri.

Kasutajaliidest on Samsung tuuninud – näiteks lisanud allserva täiendava kardin-kiirmenüü ja võimaluse ühe nupuvajutusega ekraanist pildikoopia salvestada.

Erinevalt teistest on seadme tagaküljel 3 MP kaamera .

Dokkliides lubab kasutada erinevat lisavarustust – nagu näiteks kõlarid või klaviatuurid.

Kui soodne hind pole esmatähtis, aga mobiilivõrgu tugi ja eesti keel on, siis võib Samsungit soovitada küll. Sama raha eest saab aga juba iPad Mini, tõsi, ilma 3G-ta.

Hea: ehituskvaliteet, eesti keel, 3G
Halb: hind, ekraaniresolutsioon, kuulariväljundi nivoo

Navon Platinum 7"

Hind: 119 eurot
Eestis müüb: Audiocity (www.audiocity.eu)

Ungari päritolu Navon Platinum 7 on näitajatelt Bioniquga esmapilgul identne – sarnased mõõdud, 800 x 480 resolutsiooniga 7tolline TFT LCD-ekraan, 4 GB seesmist salvestusmälu ning 1 GHz protsessor – mis, tõsi küll, on vanemast seeriast.

Käes ei tundu Navon üldse paha – kummine tagakülg ja kandilised servad on igati haardesõbralikud. Küll aga vihjab kummitaolise plastiku sünteetiline hõng keemiatööstuse odavpakkumistele.

Erinevalt Bioniqust pole Navonil HDMI-väljundit. Vanema põlvkonna protsessor tähendab, et Navon on reaalses kasutuses uimasem, mida kinnitavad ka jõudlustestide tulemused.

Seesmist salvestusmälu saab ka Navonil laiendada MicroSD-kaardi lisamisega.

Helikvaliteedilt on Navon kõige kehvem – kõlari asemel tundub olevat tahvlisse lõksu jäänud hädas herilane. Kuulariheli on aga enam-vähem ja tugevustki jagub, madalaid sagedusi on vaid kallimatest konkurentidest grammi võrra vähem.

Ekraanigraafika on suurem kui Bioniqul, mille arvelt on kirjad küll veidi selgemad, aga väiksevõitu resolutsiooniga ekraanile mahub seetõttu veelgi vähem. Ekraan on Bioniqu omast kirkam, kui heledus maksimumini keerata.

Ooterežiimis lülitub netiühendus välja, aga pärast sisselülitamist taastub see küllalt nobedalt.

MicroUSB-liides on olemas, aga laadimiseks sobib vaid eraldi otsikuga laadija – nii nagu Bioniqulgi. USB kaudu on võimalik ühendada 3G netipulk.

Millegipärast puuduvad Platinumil rakenduste vaates Google'i Play Store ja Gmail – mõlemad on küll olemas ning kui kirjutada vastav nimi otsingusse, avanevad kenasti.

Hinda arvestades pole Navon Platinum 7" halb, aga Bioniq on vaid natuke kallim ja palju parem – kui välja arvata kapriissem netiga ühendumine.

Hea: Flash, kirgas ekraan, ärkab kiirelt
Halb: ekraanile mahub vähe, uimasevõitu, Bioniq pakub sarnase hinna eest rohkem

Navon Platinum 10"

Hind: 199 eurot
Eestis müüb: Audiocity (www.audiocity.eu)

Navon Platinum 10 on võrdluse suurim, 10tollise ekraaniga tahvel. Ekraan on küll mõõtudelt suur, aga resolutsioonilt tagasihoidlik 1024 x 600, mis tähendab nigelaimat teravusnäitajat – 118 ppi.

Plastine korpus tundub tugev, stiilselt valge tagakülg on aga käes libe. 1,2 GHz ühetuumaline A8-seeria protsessor on küll paberil marginaalselt kiirem odavamate tahvlite omast, ent tegelikkuses jääb Bioniqu A9le alla.

Suure Navoni trumbiks on liidesed – kaks MicroUSB (sh host), MiniHDMI ja loomulikult MicroSD-pesa. Seesmist salvestusmälu on 8 GB. HDMI kaudu pole küll võimalik vaadata kõrgteravat pilti, vaid täpselt sama mis tahvliekraanilgi.

Suur tahvel on mõeldud eelkõige kahe käega hoidmiseks, helitugevuse nupud asuvad sellisel juhul üleval paremal ja lukustusnupp paremal küljel. Helitugevuse nuppude kõrval asub mingil ebaselgel põhjusel ka Seadete nupp – mis on loomulikult dubleeritud puutetundlikuna ekraanil.

Tagaküljel olevate stereokõlarite heli on küllalt selge ja tugev, aga kõhnavõitu. Kuulariheli on hea – madalaid sagedusi on siiski veidi vähem esikolmiku konkurentidest.

Opsüsteemiks on Android 4.0 ning (veel) olemas on ka Flash-tugi.
Ooterežiimis lülitub netiühendus välja, aga pärast sisselülitamist taastub see küllalt nobedalt. USB kaudu on võimalik ühendada 3G netipulk.

Võib ju mõelda, et pole paha diil osta vähem kui 200 euroga 10tollise ekraaniga tahvel, aga raske on sellist valikut mõista – ekraani teravus on nigel ja kontrastsus muutub vaatenurga muutumisel. Ka seadme kiiruslikud näitajad jäävad alla odavama Bioniqu omadele.

Pannes juurde vaid mõnikümmend eurot, saab kätte juba Androiditahvlite tippklassi esindava Nexuse.

Hea: palju liideseid (sh HDMI), suur ekraan, Flash
Halb: suure ekraani kohta väike resolutsioon, küllalt uimane

Foto: Tehnikamaailm