Tänapäeval on autodesse paigutatud moodsad audiosüsteemid, mis annavad võimaluse kaasaskantavad muusikamängijad süsteemiga ühendada. Paljudes, eelkõige vanemates sõidukites, aga neid mugavaid võimalusi ei ole, mistõttu juhid eelistavadki kuulata muusikat kaasaskantava mängijaga.

Ent Renault’ sõidukooli instruktor peab sellist harjumust ohtlikuks. „Kuigi me saame suurema osa teabest nägemise kaudu, ei tohi helisignaalide tähtsust alahinnata. Juhid, kes kuulavad muusikat kõrvaklappidega, ei kuule sireene, alarmsõidukeid, lähenevaid autosid ega muid helisid, mis võimaldavad liiklusolukorda analüüsida,“ selgitas instruktor. Peale selle ei kuule kõrvaklappe kasutav juht auto rikkele viitavaid helisid. Nende oluliselt tähelepanu hajutavate tegurite tõttu on mõnes riigis roolimise ajal kõrvaklappide kasutamine seadusega keelatud.

Auto juhtimise ajal kõlarite kaudu valju muusika mängimisel on samasugused tagajärjed nagu kõrvaklappidest muusika kuulamisel. Lisaks takistab see keskendumist.

„Helitugevus tuleb sättida selliseks, et muusika ei summutaks teisi helisid ega juhiks tähelepanu juhtimiselt kõrvale. Samuti peaks iga auto audiosüsteemi kasutav juht püüdma kulutada selle käsitsemisele võimalikult vähe aega,“ õpetavad Renault’ sõidukooli instruktorid.

Lisaks autojuhtidele, võib kõrvaklappidest valju muusika kuulamine ohtlik olla ka liiklemise teisele poolele, jalakäijatele. Renault’ sõidukooli instruktorid selgitavad, et ka jalakäijad toetuvad liiklemisel suures osas kuulmisele. Teed ületades, eriti piiratud nähtavusega kohas, ei piisa ainult ringi vaatamisest - suure kiirusega lähenevat sõidukit on sageli enne kuulda ja siis alles näha.

Renault’ brändi all tegutsev sõidukool on maailma esimene sõidutehnika täiustamise kool, mis pakub kursusi nii era- kui ka äriklientidele, spetsiaalprogrammi kuller- ja transpordiautode juhtidele, ohutu liiklemisega seotud teenuseid (sh linnasõiduks vajalikud tehnikad, terviklikud autopargi auditid, ökonoomse sõidu kursused, psühholoogia-alased loengud ja liiklusohutus maanteedel). Samuti on teenuste hulgas esmaabitreeningud. Kooli käsutuses on 50 000 m² suurune maa-ala, kus on olemas erinevad sõiduõpetuseks vajalikud rajad ja trajektoorid.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!