Teadlased avastasid kohviplekkide juures üllatava omaduse
Kohvi puhul on iga osakese ehk molekulide kogumi ligikaudu ühe mikromeetrine läbimõõt üksiku molekuli läbimõõdust umbes kümme tuhat korda suurem, vahendab Novaator.
Kohvitilga kuivamisel aurustub vedelik kiiremini tilga õhematest servadest. Keskosas asuv vedelik voolab aga väljapoole, et tilga servasid taastäita, võttes endaga kaasa vedelikus hõljuvad tahked osakesed. Need osakesed jäävad pärast vee aurustumist tilga servade ümber maha, mille tulemusena moodustub tilga servadesse iseloomulik tume kroon. Pleki keskosa jääb aga rohkem läbipaistvaks.
Seni arvati, et ka väljavenitatud kujuga osakesed käituvad sarnaselt. Oma üllatuseks avastasid teadlased aga, et väljavenitatud kujuga osakestel on kalduvus kerakujulistest osakestest palju tugevamalt salkadesse koonduda. Selline osakeste tugev koondumine takistab tilga keskosa vedelikul tilga äärtesse voolamist, mis omakorda põhjustab tahkete osakeste ühtlasemat jaotumist tilga kuivamisel. Tulemuseks on ühtlane ja ilma ringita plekk.
Pikemalt loe edasi SIIT.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!