Nende sõnul näitab külm talv just nimelt seda, et üleilmne kliimasoojenemine on täies hoos: viimastel aastatel sagenenud talvekülm on tingitud Arktika jääkatte kahanemisest, vahendavad
.

Vladimir Petuhhov ja Vladimir Semjonov jõuavad värskes uurimistöös järeldusele, et Barentsi ja Kara mere erakordselt suur jäävabadus vallandab atmosfäärinähtused, mille toimel kolmekordistub Euroopas ja Põhja-Aasias karmide talvede ettetuleku tõenäosus.

Maakera keskmisest kiirema temperatuuritõusu tagajärjel on Arktika jääkatte pindala viimase 30 aastaga viiendiku võrra vähenenud. Avanenud tumesinine veteväli neelab päikesekiirgust rohkem kui jää ja lumi ning kogub endasse talvekuudeks suure hulga soojust.

Kui lahtise merevee pinnatemperatuur on talvel kas või null kraadi, aga õhk selle kohal märksa külmem, siis paiskub veest õhku võimas soojusvoog, mille sarnast jää kohal kunagi ei teki. Atmosfääri alaosa soojeneb.

Ja nagu Petuhhov ja Semjonov ajakirjas Journal of Geophysical Research kirjutavad, kujuneb seetõttu vaba merevee kohal tugev kõrgrõhuala, mille toimel suunduvad külmad arktilised õhumassid vastupäeva keereldes Euroopasse.