Tolleks hetkeks on asteroid jõudnud Aasia kagupiirkonna kohale Singapuri lähistele. Võimalus, et 2010 TD54 möödalennu käigus Maad tabab, on olematu. NASA toetatud Catalina laotusevalveteleskoop USA Arizona osariigis Tucsonis avastas 2010 TD54 9. oktoobril taeva rutiinse seiramise käigus, vahendab PhysOrg.

Hinnangute kohaselt on 2010 TD54 läbimõõt umbes 5-10 meetrit. Väikeste mõõtmete tõttu nõuab asteroidi vaatlemine mõõdukalt suurt teleskoopi. Umbes 30 miljoni avastamata asteroidi koguhulgast möödub mõni viiemeetrise läbimõõduga Maa-lähedane asteroid Maast Kuu kauguselt iga päev. Keskmiselt iga kahe aasta tagant jõuab üks neist Maa atmosfäärini. Kui 2010 TD54 mõõtu asteroid Maa atmosfääri sisenema peaks, põleks see eeldatavasti atmosfääri ülakihtides ära, jõudmata tekitada purustusi Maa pinnal.

Maalähedaste objektide vaatlemise programmi Near Earth Object Observations Program veebiandmebaasis kasutatavad vahemaad on alati arvutatud Maa keskpunktist. 2010 TD54 puhul on distantsiks märgitud 52 000 km. Selgitamaks välja, kui kaugelt möödub taevakivi Maa pinnast, tuleb antud väärtusest lahutada pinna ja tuuma vaheline kaugus (mis on planeediti erinev) ehk Maa puhul umbes üks raadius. Nii saame möödumiskauguseks meie koduplaneedi pinnast umbes 45 000 km.

NASA tuvastab, seirab ja iseloomustab Maa lähedalt mööduvaid asteroide ja komeete nii maapinnal kui kosmoses paiknevate teleskoopide abil. Maalähedaste objektide vaatlemise programm, mida üldiselt nimetatakse „kosmosevalveks” (ingl Spaceguard), leiab taoliseid objekte, lahterdab need allkategooriatesse ning arvutab nende trajektoorid, selgitamaks välja, kas mõni neist võib meie planeeti ohustada.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!