Dreger ja tema kaastöötaja, Ameerika ülikooli abiprofessor ning filosoofia ja religiooni õppetooli tegevjuht Ellen Feder on juhtinud avalikkuse tähelepanu esimesele süstemaatilisele lähenemisele, mille eesmärgiks on sünnieelselt ennetada homo- ja biseksuaalsust. "Ravi" on suunatud konkreetsele tütarlastepopulatsioonile, ent tööga seotud uurijate sõnul võib tulemustel olla järelmeid ka väljaspool seda, vahendab PhysOrg.

Kõnealused tüdrukud ja naised põevad kaasasündinud hüperplaasiat (CAH), tõsist endokriinihäiret, mis võib mõnikord põhjustada mõlema soo genitaalide kujunemist. Nende endokriiniprobleem nõuab ravi sünnist alates. Uuringud on näidanud, et CAH-sündroomiga sündinud naised kalduvad poisilikkusse ja lesbilisusse.

Problemaatiline prenataalne ravi ei ravi ega enneta aga CAH-i. Enamasti püüavad sünnieelselt deksametasooni manustavad arstid hoida ära suguelundite väärarenguid.

Ent New Yorgis tegutsev rühm kliinilisi meedikuid, kelle tegemisi Dreger ja Feder seiravad, annab mõista, et eos manustatud deksametasoon võib selles rahvastikurühmas ära hoida ka homoseksuaalsust kui "ebanormaalset" arengut, nagu ka "ebanormaalset" huvi meeste ametite ja harrastuste suhtes, mida vastava konditsiooniga tüdrukud kalduvad üles näitama.

Dregeri ja Federi vastavateemaline aruanne ilmus Hastingsi keskuse bioeetika foorumis ja on loetav SIIN.

Augustis ilmuv seitsme suurema meditsiinilise organisatsiooni (nende hulgas Ameerika lastearstide akadeemia) uus konsensus antud küsimuses osutab, et deksametasooni taoline sünnieelne kasutus on eksperimentaalne ja sellesse ei tuleks suhtuda kui standardsesse ravimeetmesse.

Seisukohavõtt järgneb Dregeri ja Federi juurdlusele, mis näitab, et taolise ebareeglipärase ravi juhtiv toetaja, pediaatriline endokrinoloog Maria New ravis eksperimentaalse ravimiga tuhandeid naisi, ilma et tema katsete eetilised aspektid olnuks nõuetekohaselt kooskõlastatud. Juhtumit kajastas tollest küljest ajakiri Time.

Toidu- ja ravimiamet ning inimuuringute kaitse büroo uurivad praegu neid ametlikke kaebusi.