Ajakirjas Acta Oncologica avaldatud uurimuses näidati, et suurenenud munasarjavähi risk esineb vaid geneetilist eelsoodumust omavatel rinnavähki haigestunud naistel, vahendab Novaator Science Daily uudist.

Uurimisrühm oli varem kindlaks määranud spetsiifilise mutatsiooni rinnavähigeenis BRCA1, mis pärines mõnelt palju põlvkondi tagasi Rootsi läänerannikul elanud esivanemalt. Mutatsiooni esineb sageli perekondades, kus kolmel või enamal liikmel on diagnoositud rinna- ja/või munasarjavähk.

“Meie varasemad uurimused näitasid, et rinnavähki põdevatel Lääne-Rootsi naistel on suurem tõenäosus haigestuda munasarjavähki kui mujal Rootsis elavatel naistel,” ütleb Göteborgi ülikooli teadlane ja uurimisrühma juht Per Karlsson.

Enamik munasarjakasvajaid on healoomulised, eriti noorematel naistel, kuid Rootsis diagnoositakse pahaloomuline munasarjakasvaja igal aastal enam kui 700 naisel. 30-40 protsenti nendest naistest kannab Lääne-Rootsi BRCA1 mutatsiooni.

Nüüd on teadlased näidanud, et suurenenud munasarjavähki haigestumine rinnavähiga naiste hulgas esineb ainult BRCA1 mutatsiooni kandjate seas. Naised, kes seda mutatsiooni ei kanna, ei haigestu rinnavähi tõttu suurema tõenäosusega munasarjavähki.

“See tähendab, et saame uuringutes keskenduda perekondadele, kus paljudel sugulastel on esinenud rinna- ja munasarjavähki,” ütleb Karlsson. Kuna suurenenud munasarjavähi risk esineb väga väikesel osal rinnavähki haigestunud naistest, on järgmiseks sammuks anda patsientidele selgemat informatsiooni rinnavähiga seotud riskide kohta.