Taevakeha möödus meist vähem kui kaks korda nii kaugelt kui on Kuu Maast, ütlesid astronoomid.

Kosmosekivi 2001 YB5 suurusega 220 korda 490 meetrit oli lähimas punktis, Eesti aja järgi kell 9.37 hommikul, Maast umbes 600.000 km kaugusel, näitavad USA ja Euroopa professionaalsete veebilehtede erinevad andmed.

Asteroidi 2001 YB5 märgati esmakordselt detsembri algul Mount Palomaril Californias asuva teleskoobiga, teatas NASA oma maalähedaste objektide programmi (Near-Earth Object Programme, NEO) veebilehel.

Kuigi kokkupõrkeohtu polnud, möödus asteroid kosmilises mõõtkavas võttes juuksekarva kauguselt, ütlesid eksperdid.

“Selline asteroid hävitaks keskmise suurusega riigi ja viiks ülemaailmsele majanduslangusele, kui meil poleks tohutult õnne, nii et see kukuks kusagile asustamata paika,” kommenteeris asteroidiekspert Benny Peiseri Liverpooli John Mooresi Ülikoolist.

Veelgi lähemale tuleb seni teadaolevaist vaid üks asteroid, 1999 AN10, mis möödub Maast 7. augustil 2027. aastal.

Nii suure objekti kokkupõrge Maaga võrduks sadade tuumapommide võimsusega.

Mehhiko Yucatani poolsaarele prantsatas 65 miljoni aasta eest arvatavasti kuni kümne kilomeetri pikkune kosmoseobjekt, vallandades tuletormi ja tolmupilve, mis teadlaste arvates hävitas dinosaurused.

Siberi kohal plahvatas 1908. aastal umbes 60 meetri pikkune asteroid või komeet, plahvatuse võimsus ületas 600-kordselt Hiroshima tuumapommi võimsuse. Plahvatus lõhkus 40 kilomeetri laiuse metsaala tikupuudeks.

NEAT-i liigituse järgi oli 2001 YB5 “potentsiaalselt ohtlik” asteroid. Praegu ta maad ei ohusta, kuid tulevikus võib olukord muutuda, kui tema trajektoor mõne planeedi gravitatsioonijõu mõjul muutuma peaks. Selle asteroidi trajektoor lõikub Marsi, Maa, Veenuse ja Merkuuri orbiitidega.