2001. aastal kärpis USA toonane president George W. Bush eetilistel põhjustel nende teadlaste riiklikku rahastust, kes töötasid looteliste tüvirakkudega, mida leidub umbes 70-100 inimrakust koosnevates tillukestes õõnsates kerades ja mis võivad inimorganismis muutuda suvaliseks elundiks või koeks.

Lootelised tüvirakud kujutasid endast üht paljulubavamat arstiteaduslikku edusammu viimastel aastatel, andes lootust leida ravi haigustele suhkrutõvest vähi, geneetiliste häirete ja muuni.

2007. aastal õnnestus Kyoto ülikooli ja Wisconsin-Madisoni ülikooli teadlastel teineteisest sõltumatult n-ö pöörata tagasi täiskasvanud naharakkude bioloogilist kella, mis võimaldas neil küpsetel rakkudel, mis olid programmeeritud kujunema nahaks, toimida looteliste tüvirakkudena. Täiskasvanud rakud muutusid pluripotentseteks rakkudeks ehk sellisteks rakkudeks, mis võivad kujuneda põhimõtteliselt ükskõik milliseks muuks rakuks.

Need pluripotentsed täiskasvanud rakud lahendasid kaks suurt probleemi. Eetilisi probleeme ja finantspiiranguid õnnestus vältida ning varsti saavad arstid inimese enda DNA baasil kasvatada asenduselundeid, mida patsiendi organism tõenäoliselt tagasi ei lükka.