Piibliliidu Bible Society ja kristlike uuringute keskuse Christian Research läbi viidud uurimus paljastab, et veerand Suurbritannia täiskasvanud elanikkonnast — umbes 12 miljonit inimest — kaalub jõululaupäeval või jõulupäeval kirikusse minekut, vahendab The Daily Telegraph.

Ligi pool riigi elanikkonnast, st 24 miljonit inimest, kaaluvad ka kogudusega liitumist mõneks muuks jõuluaegseks sündmuseks.

Küsitlusele vastanuist kaalub jõululaupäeval või jõulupäeval kristlikule teenistusele minna või lauludega teenistuse ülekannet raadiost kuulata või telerist vaadata tervelt 49 protsenti. Piibliliidu kinnitusel on juurdekasv mullusega võrreldes enam kui kaks miljonit inimest.

Taoline trend arvatakse olevat osa uuest jõuludeaegsest liikumisest “tagasi lihtsate asjade juurde” (back to basics), mille raames inimesed üritavad püha tähistada vanamoeliselt.

Lisaks kirikuskäimisele on neil kavas osa võtta ka taolistest Inglismaal tavandilistest tegevustest nagu teise jõulupüha tünniveeretamisvõistlus, keskaegsed tantsud ja traditsioonilisemate lauamängude mängimine.

Rahvusvahelise turu-uuringute firma YouGov mullu enne jõule läbi viidud küsitluse analüüs viitas mõningatele taolise trendi sümptomitele. Selgus, et kirikulauludega jumalateenistuste populaarsus kasvas kõigis rahvastikusektorites; samuti oli suurenenud nõudlus vanamoeliste lauamängude järele.

Piibliliidu kinnitusel on vanade kommete taas-esilekerkimine reaktsioon pühade kasvavale kaubanduslikustumisele ning väljendab vajadust rahu järele konfliktsetel aegadel.