Massachusettsi osariigis Cambridge'i linnas asuva ettevõte on geneetiliselt aretanud spetsiaalsetes fotobioreaktorites elutsevad mikroorganismid, mis kasutavad päikesevalgusest saadud energiat süsihappegaasist ja veest etanooli tegemiseks, vahendab Technology Review.

Laboritingimustes on protsessi tõhusus leidnud kinnitust ja kui see läheb ka tööstuslikul skaalal käima, siis on tegu murrangulise sündmusega biokütuste tootmises. Protsessi tulemusena valmiv kütus konkureerib hinnalt fossiilsete kütustega.

Ligi 70 000 ruutkilomeetrile ohtra päikesevalgusega aladele paigutatud bioreaktorid suudavad rahuldada kogu USA kütusevajaduse, hindab ettevõte ja väidab, et nende tehnoloogia on konkurentsivõimeline juba naftabarreli 50 dollarilise hinna juures.

Esimeste tehaste või fotobioreaktoriväljade ehitamisega alustatakse 2010. aasta esimestel kuudel ja tööstuslikus mahus etanooli hakkab Joule Biotech'i vabrikutest tulema aasta lõpus. 2011. aastal kavatsetakse tootmist oluliselt suurendada.

Joule Biotech väidab, et nende tehnoloogia annab välja hektari kohta 15 000 - 45 000 liitrit kütust. Ettevõte kasvatab mikro-organisme läbipaistvates lauakujulistes reaktorites ja neid keerutatakse seal ringi, et kõik ühtlaselt valgust saaksid. Bakteritele söödetakse kontsentreritud süsinikdioksiidi, mida jagub ohtralt tehaseid näiteks sütt põletavate jõujaamde kõrvale ehitades.