Suurbritannia Porton Downi sõjandus- ja teaduspargi teadlased tellisid õmblusmasinakompaniilt Singer noolte tarvis nõelu, et paigutada nendesse 30 sekundi jooksul surma toov mürk, vahendab Daily Telegraph.

Sõjandusstrateegid uskusid, et neljagrammiste noolte rakendamine vastase väeosade surmamiseks avamaal või kaevikuis võib olla tõhusam pommidest ja sinepigaasirünnakutest.

1942. aastal kirjutas tõenäoliselt Briti tipp-bakterioloog Paul Fildes Singeri kompaniile ja palus õmblusmasina-nõelte näidiseid.

Tema kinnitusel oli "veidi raske selgitada, mille tarbeks mul õmblusmasina-nõelu vaja läheb". Samas kirjutas ta, et "noakujuline teravik on kahtlemata hädavajalik".

Kiri oli saadetud aadressilt "Bioloogia osakond, eksperimentaalosakond, Porton, Salisbury".

Briti riiklikus arhiivis talletatud failidest koorub välja Briti ja Kanada vaheline koordineeritud projekt eesmärgiga toota miljoneid nooli, mida heita lennukitelt 500-naelaste (236 kg) kobarprojektiilidena, millest igaühes on 30 000 noolt.

Soonega tsinksulam-noole nõela tilluke õõnsus pidi sisaldama väikese koguse mürki, mida hoidis kinni vatist või vahast kork, samal ajal kui paberist saba pidi võimaldama noole sirget lendu kiirusel kuni 275 km/h.

Pealkirja all "Surmavus" selgitas ülisalajaseks lahterdatud märge: "Lihasse tunginud nõel põhjustab surma, kui seda 30 sekundi jooksul välja ei tõmmata. Kui nool jõutakse välja tõmmata, kukub vastane kokku ja muutub võitlusvõimetuks. Võitlusvõimetus saabub 1-5 minutiga, surm 30 minuti jooksul."

Uudse relva katsetused viidi läbi Kanada katsejaamas Alberta provintsis Suffieldis.

Katseid viidi läbi mitmete mürkidega, kuid kavandajad otsustasid täiemõõdulise masstootmise kahjuks, järeldades, et varjumine pakub mürginoolte eest peaaegu täielikku kaitset.