Portugali teadlased leidsid, et nime DHPEA-EDA kandev antioksüdant kaitseb punaseid vereliblesid tõhusamalt kui ükski teine oliiviõli koostises olev aine, vahendab Novaator Physorgi uudist.

„See leid loob teadusliku aluse regulaarselt oliiviõli tarbivate inimeste hea tervise seletamiseks," ütleb Fatima Paiva-Martins Porto ülikkolist.Südamehaiguste teket soodustavad vabad radikaalid, mis on paardumata elektroniga aatomid, molekulid või ioonid. See paardumata elektron on väga reaktiivne ning seetõttu võivad reaktiivsed hapnikuradikaalid kahjustada valke, süsivesikuid, DNA-d ja lipiide.

Teadlased võrdlesid erinevate vabu radikaale neutraliseerivate ühendite mõju punastele verelibledele, mis olid kahjustatud vabu radikaale tekitava kemikaali poolt. DHPEA-EDA osutus kõige tõhusamaks isegi madalatel kontsentratsioonidel, kirjutavad teadlased ajakirjas Molecular Nutrition&Food Research ilmunud artiklis.

Oliiviõli suurem tervislikkus võrreldes teiste toiduõlidega tuleb sellest, et DHPEA-EDA moodustab umbes poole oliiviõli antioksüdantide koguhulgast. Paiva-Martins usub, et avastus sillutab teed funktsionaalsete toiduõlide loomisele, mille eesmärgiks on südamehaiguste tekke riski vähendamine.