Aga miks peaks terve mõistusega inimene Rahvusvahelisse kosmosejaama siirdudes tulirelva kaasa võtma? Kas selleks puhuks, kui orbiidil tekib ameeriklastega lahendamatuid lahkarvamusi? Või tulnukate rünnaku tõrjumiseks?

Selgub, et nii see siiski pole. Püss on mõeldud kasutamiseks tagasi maale jõudes. Kosmonaudid maanduvad tihti metsikus Siberis, kus tuleb mõnikord tükk aega hakkama saada, kuni päästemeeskond kohale jõuab, vahendab Novaator Russia Today uudist.

Väidetavalt sai vajadus tulirelva järele selgeks pärast seda, kui kosmonaudid Aleksei Leonov ja Pavel Beljajev pidid 1965. aastal Siberi taigas maandudes näljaste huntide rünnakuid tõrjuma.

Kolmeraudne TP-82 on teenistuses alates 1982. aastast. 2007. aastal jõudis uudistesse teade, et legendaarne püss võetakse kasutusest maha, sest laskemoon on vananenud ning juurde seda ei valmistata. Sellele vaatamata kuulub kolmeraudne ka praegu veel vene kosmonautide varustusse.

Püss kosmoses on mõistagi väga vastuoluline teema. NASA on sellele kindlalt vastu ning soovib, et tulirelvi orbiidile kaasa ei võetaks. Ameerika astronaudid on relvastatud vaid matšeete-sarnase pika noaga. Nüüdseks on ka Hiina venelastest eeskuju võtnud ning töötanud välja oma versiooni kosmosepüssist, mis taikonautidele kaasa antakse.

TP-82 pole mingi pisike revolver, vaid tõsine relv. Sellel on üks vintraud kaliibriga 5,45 mm ning kaks siledat rauda kaliibriga 12,5 mm. Relva saab kasutada jahi pidamiseks, kiskjate tõrjumiseks ning signaalrakettide tulistamiseks. Laetuna kaalub püss 1,8 kg. Vintrauast tulistades on sihikuline laskekaugus 200 meetrit.

Kosmoserelvana ei kannata TP-82 muidugi mingit kriitikat ning see polegi ta ülesanne. Relval on tugev tagasilöök, nii et orbiidil paiskuks laskja kiirelt vastassuunas. Ja tulistaja teeks üsna kindlalt sellega ka suitsiidi, sest kosmosejaama õhukesse seina pole kuigi raske auku tulistada, mis järel tekib kosmosejaamas alarõhk ning kõik pardal viibinud hukkuvad.