Umbluu preemiat annab välja MTÜ Eesti Skeptik pseudoteadust edendava tegevuse eest. Auhinna laureaadid tegi 29. aprillil toimunud Teadusmeedia konverentsil teatavaks Peeter Marvet.

Valiku tegemisel võeti arvesse nii korduvat meediakajastust, potentsiaalset ohtu seadme kasutajale ja ümbruskonnale kui ka rahvusvahelist mõju.

Sniffexi selge edumaa järel said austusväärse äramärkimise osaliseks veel Tallinna Tervishoiu Kõrgkool homöopaatia ja muude nõndanimetatud alternatiivsete raviviiside õpetamisel. Meedia poolelt pälvis nominatsiooni Postimehe tarbijalisa Tarbija24, mis varustab tarbijaid infoga uudsetest “tervislikest” tehnikavidinatest.

Preemiaga kaasneb pühendusega Viltune Pendel, mille üleandmine toimub 31. aprillil.

Umbluu-preemia antakse Eestis välja esmakordselt, eeskujuks muuhulgas James Randi Haridusfondi Lendava Sea auhind (ing.k Pigasus)ja Soome skeptikute Huuhaa-auhind.

Eestis on varem paaril korral välja antud meediale mõeldud Üraja auhinda.

Umbluu-preemia Viltune Pendel: Päästeametile SniffExi kasutamise ja kaitsmise eest.
Sniffex on nõiavits, mis erineb rahvapärasest pajuvitsast vaid materjali, hinna ja rituaalsete liigutuste poolest. Legend räägib, et Sniffex suudab lõhkeianet tuvastada 90% kindlusega. Eesti rahvas ning sai Sniffexiga tutvuda USA presidendi G. W. Bushi visiidi ajal ja tõepoolest — asi töötas, kuna ükski pomm ei plahvatanud.

SniffExi tootjaks on börsipettusega silma jäänud ettevõte, kelle aparaat ei suuda testide põhjal reageerida isegi mööda sõitnud sõjaväe lõhkeaineautole.

Päästeameti ametnike kinnitusel on 70 tuhat krooni maksnud SniffExi puhul aga tegemist vajaliku seadmega: “Päästeameti demineerijatele ei soeta tehnikat juhuslikult, kõik ostud on põhjendatud ning äärmiselt vajalikud inimeste julgeoleku tagamiseks. Demineerimiskeskusel ei ole mittevajalikke töövahendeid, kõigil keskuse käsustuses olevatel töövahenditel on oma kindel otstarve meie kõigi turvalisuse huvides. Samuti on kõiki töövahendeid soetamise eel testitud.”

Preemiasaaja tegevus väärib esiletõstmist nii potentsiaalse ohu kui rahvusvahelise mõõtme poolest — pilt piilajast Eesti Panga ees on prominentselt väljas Sniffexi-pettusest rääkivas ajaveebis ning seadmemüüja toob Eesti riigiameti ostu esile kui kinnitust seadme toimimises.

Sellise enesekindluse ja pühendumuse eest otsustas MTÜ Eesti Skeptik autasustada Päästeametit 2007. aasta Umbluu preemiaga, milleks on pühendusega Viltune Pendel.

Auväärne äramärkimine: Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli homöopaatiat, refleksoloogiat ja muud alternatiivmeditsiini tutvustavate kursuste eest.

Kust mujalt peaksid lapseootel inimestega tegelevad ämmaemandad ja meditsiiniõed teada saama, et vaktsineerimine on kahjulik ning vesilahuste vesilahused kordades tõhusamad kui randomiseeritud topeltpimedate kliiniliste testidega kontrollitud “Big Pharma” kemikaalid?

Nõuab suurt hingejõudu ja pühendumust, et hoida elus traditsiooni, millel puudub nii teaduslik põhjendus kui kliiniline toime.

Kuna kõik on kõigega seotud, siis auhinnaks mudivad MTÜ Eesti Skeptiku liikmed iseenese jalataldu nendest kohtadest, mis ajutegevust soodustavad.

Auväärne äramärkimine: Postimehe lisa Tarbija24 magnetravi, detox-jalavannide ja teiste tehniliste tervisevahendite propageerimise eest.

Nimetatud toodetel ja teenustel poleks minekut, kui puuduks rahvast kõige üldisemal tasemel harivat ajakirjandust, mille kaudu uudishimulikud ajakirjanikud oma leidudest teada annavad.

Uue ulja ilma tarkuste vahendamise eest saadab MTÜ Eesti Skeptik Tarbija24 toimetusele ergastava koguse positiivseid vibratsioone.