Palju piksleid

4K-resolutsiooni all mõistetakse eelkõige teleekraani pikslite arvu. Üks piksel on üks ülipisike punkt ekraanil. Tänapäeval on tavapärane, et telerid on varustatud kaheksa miljoni piksli või isegi enamaga. Kaheksa miljonit pikslit, mis võrdub 3840 x 2160 resolutsiooniga, on omakorda 4K-standard, mis tagab ülidetailse pildiedastuse.

Pilt nagu kinoekraanil

Mida rohkem piksleid, seda parem on kuvatav pilt ekraanil nii kaugelt kui ka lähedalt vaadates. Sel aastal müügile tulnud Samsung SUHD TV pildikvaliteet on ülimalt selge isegi väga lähedalt vaadates. Selliste telerite pildikvaliteet on võrreldav kinoekraanidega ning seda eriti juhul, kui teleril on 55–70-tolline kumer ekraan.

4K-kvaliteediga saadete laienev valik

Uute telerite, sealhulgas Samsung SUHD TV, omanikud saavad nautida 4K-kvaliteediga sisu eelkõige interneti kaudu. Näiteks on Eestis võimalik vaadata 4K-resolutsiooniga saateid tellituna Netflixi keskkonnast, kus on saadaval üsna lai saadete ja filmide valik. UHD-resolutsiooniga videod on olemas ka Youtube’i portaalis. Kusjuures 4K-kvaliteediga Hollywoodi filmid, mida saab vaadata UHD-teleriga ühendatud Blu-ray seadme abil, ei ole siin ainsad variandid. 4K-kvaliteediga videoid saab luua igaüks, kellel on taolise resolutsiooniga digitaalne kaamera.

UHD-märgiga telereid eristab värvide kvaliteet

Sertifitseeritud 4K UHD-telereid eristab 3840 x 2160 resolutsioon, mis koosneb kolme värvi pikslitest – punastest, rohelistest ja sinistest. Seetõttu eristab ekraan eriti puhtaid ja täpseid värve. Sellised seadmed vastavad Euroopa kvaliteedistandarditele ning on märgistatud erilise „Digital Europe UHD” logoga – see märk on ka Samsung SUHD teleritel. Seejuures on oluline tähele panna, et on olemas ka telereid, mis on küll vastava resolutsiooniga, ent ilma eri värvi piksliteta. Selliste telerite pildikvaliteet on madalam, tumedam ja pilt ekraanil võib vahel tunduda ka pisut udune.

Hinnad muutuvad soodsamaks

Pidevate uuenduste tõttu on 4K-telerite hinnad viimaste aastate jooksul muutunud 2–3 korda soodsamaks. Hetkel on selliste telerite hind ainult õige pisut kõrgem kui Full HD teleritel. Arusaadavalt ei ole teler ese, mida ostetakse iga paari aasta tagant, vaid tegemist on pigem pikaajalise ostuga. Seega on 4K-telerite kõrge pildikvaliteet ja rikkalik valik optimaalseim valik.

Jaga
Kommentaarid