Läti Fortechist saab Microlinki kontserni tütarfirma, Fortechi aktsionärid saava Microlinki aktsionärideks, ütles Microlinki juhatuses esimees Allan Martinson BNS-ile.

Ühinemine lähtub firmaväärtuste suhtest 2:1 Microlinki kasuks.

Tegemist on kombineeritud tehinguga, kus osa Fortechi omanikke saavad oma aktsiate eest vastu eri proportsioonides Microlinki emiteeritavaid uusi aktsiaid, võlakirju ja raha.

Fortechi omanike osalus Microlinkis pärast tehingut on 17 protsenti.

Emissiooni tulemusel tõuseb Microlinki aktsiakapital 12,2 miljonilt kroonilt 14,7 miljonile kroonile.

Täpset tehingu hinda ja struktuuri pooled ei avalda. "Rahas on vähem kui pool," ütles Martinson.

Microlinki väärtuseks on viimase investeerimistehingu järgi BRF-iga 232 miljonit krooni. Martinsoni hinnangul võiks juba ühinemise eelselt Microlinki hinnata 30-40 protsenti kõrgemalt.

Fortechi nõukogu esimehe Normunds Bergsi sõnul algasid Fortechi ja Microlinki esimesed kontaktid juba 1996. aastal. Pooled lõid 1998. aastal ühisfirma Microlink Datori, mis tegeleb arvutite koostamisega.

Fortech ja Microlink jäävad tegutsema olemasolevate nimede all, ütles Martinson.

Loodav kontsern annab tööd ligi 900 inimesele. Ettevõtte tegevusaladeks on infotehnoloogiateenused ja tarkvaraarendus, arvutite ja elektroonikatööstuse komponentide tootmine ning internetiteenused.

Martinsoni sõnul avab Microlinki ja Fortechi ühinemine Baltikumi infotehnoloogia tööstuses uue lehekülje. "Esimest korda jõuab Baltikumi IT-firma samasse suurusjärku Skandinaavia selle valdkonna liidritega," märkis ta.

"Ühinemise tulemusel saab Microlinki kontsernist tõeline rahvusvaheline firma, mille käibed Eestis ja Lätis on enam-vähem võrdsed," ütles Fortechi juhatuse esimees Janis Bergs. "Mõlema firma meeskonnad täiendavad üksteist ning klientidele pakutavate lahenduste, kaupade ja teenuste nomenklatuur sisuliselt kahekordistub."

Ühinenud ettevõtet hakkab juhtima mõlema firma praegustest juhtidest koosnev juhatus.

Allan Martinson jätkab Microlinki juhatuse esimehena. Jaak Anton, Kaupo Pastak ja Antti Aasma jätkavad Microlinki juhatuse liikmetena. Uute liikmetena on juhatusse kutsutud Normunds Bergs ja Janis Bergs Fortechist ning Ville Jehe Microlinki internetiholdingust Delfi.

Uuenenud Microlink jätkab tegutsemist kahes divisjonis.

Fortechi neljast ja Microlinki 10 tütarettevõttest tekib Microlinki 750 miljoni kroonise aastakäibega IT-teenuste divisjon, kus töötab ligi 700 inimest. IT-teenuste divisjoni direktor on Jaak Anton.

Divisjoni kuuluvad Lätis Fortech ja tema tütarfirmad ning teine Läti juhtiv arvutifirma VAR. Microlink omandas osaluse VAR-is detsembris.

Eestist kuuluvad divisjoni süsteemiintegraatorid Microlink Süsteemid ja Kungla Dialoog, jaekett OK Arvutid, AS Microlink Teenindus ning tarkvaratootja IC Süsteemid. Samasse divisioni kuuluvad ka arvutite ja elektroonika tootmisega tegelevad ettevõtted Microlink Arvutid, Microlink Datori ja Microlink Eletroonika.

Teine pool Microlinkist koondub internetidivisjoni kaubamärgi Delfi alla. Internetidivisioni juht on Ville Jehe.

Pärast Fortechiga ühinemist kuulub 40 protsenti Microlinki aktsiatest kahele investeerimisfondile - Baltic Investment Fundile ja Baltic Republic Fundile. Ülejäänud osa aktsiapakist kuulub peamiselt Microlinki, Fortechi ja Astrodata asutajatele ja juhtidele.

Microlinki nõustas tehingus investeerimispank Suprema Securities.