Hommikul järvele jõudes puhus mõõdukas kaldatuul ning tänu sellele polnud laine hull ja lasi lahedalt tegutseda.

Üsna pea oli mul esimene mõõdus purikas kotis, nii kilo ringis. Ülo venitas vahelduseks mõne triibulise ahvenalise välja.

Siis tuli pikem paus ning sai landivärve ja mudeleid otsitud, mis uimelistele meelepärasem oleks. Hommik oli päikselisem, siis viskas pilve ja hommikused toonid enam ei toiminud või siis kala lihtsalt ei võtnud. Kui oli juba mingi aeg ära püütud ja mõned kaladki (ahvenad-havid) juurde püütud, siis käis Ülol korralik laks ridvast läbi, mis andis märku, et otsas on korralik tegelane!

Kiirelt kerisin õnged välja, et Ülo saaks rahus tegutseda. Ja kui see kala ükskord ennast näitas, olid mu esimesed sõnad jällegi „täitsa p....s!“. Ei tahakski rohkem sellest episoodist siin kribada, vaid lasen teil ise seda videost üle vaadata, aga seda ma ütlen, et trossi näris see jurakas läbi...

Egas midagi, Ülo sidus uue trossi ja kinnitas sama landi, mis talt pihta pandi - ikka Rapala ja Jointed Shad Rap ning jätkas püüki, nagu poleks miskit olnudki.

Ok, jätkasime mõlemad, kuid hinges mul kripeldas veel mingi aeg see Ülo mõõdus jurakas. Oleks tahtnud ta kaalu ja pikkuse vähemalt ära näha.

Järgmisena tuli mul paar päris kena kalakest otsa, kõigepealt 3,1 kg havi. Ülo sai ühe ja ainsa koti havi ka lõpuks kätte. Siis viskas päikese välja ja panin mõlemale õngele Firetiger Rapalad otsa. Hetk hiljem oli mul havile mõeldud suuremal voobleril võte. Liini sisse kerides oli tunda, et tulemas on korralikum kala. Paadi juures, kui kala pinda tuli, oli üllatus suur, kui otsas oli päris kenas mõõdus AHVEN, mis kaalus 750 g!

Kiirelt pildid ära tehtud ja õng sisse visatud, sai vast kümme minutit püütud, kui seesama ritv, millega hetk tagasi triibulise sain, vajus ridvahoidjas veepinnaga tasa... ??? Kiirelt gaas maha ja ritv kätte... Oi rsk, miski tegi teisel pool liini ikka väga vinget vastupanu. Selge! Tegemist on vist jällegi suurema isendiga ja juba käis peast mõte läbi, et saan jälle nädalatagust tegevust korrata ehk vabastada Suurt Havi.

Ja nii ta oligi! Suur kala oli otsas. Ülo keris kiirelt teised ridvad eest välja ja läks jällegi madinaks. Ülo filmis ja mina katsusin tasa ja targu majandada. Isend juba paadi juurde saadud, olin kindel, et tegelane on mu eelmise nädala omast suurem ja jämedam.

Kuna uus kahv sai tellitud ja saabub alles mõne päeva pärast, mõistsin, et oma vana kahvaga ma teda ei tõsta (lihtsalt ei mahuks), ent ühel võimalusel ma ikkagi proovisin, mis on ka videol näha.

Ja nagu meetrinegi, läks ka see kümnene järve tagasi kosuma!

Lõppkokkuvõte jäi siis järgmine:

Ülo- 1 juraka äraminek (trossi katkemise tõttu), siis üks mõõdus havi ja mõned triibud.

Ixa - 6 havi tabatud, millest 2 tagasi, ülemõõduline 10 kg ja 113 cm (L) ja alamõõdulisi + 3,1 kg ; 2,1 kg ; 2,0 kg ja kilo + havi, siis kümmekond ahvenat, kellest suurim 750 g.

I Love Peipsi & I Love Rapala!!!

NB! Üks asi jäi veel mainimata, nagu pealkirigi jutustab: „Kümnekilone haug viis GPSi Peipsi põhja". Just, minu hinnaliste koordinaatidega Garmini GPS on nüüdseks Peipsi järve põhjas. Seda aitas teha see kena havimammi, kui ta peale poseerimist maha panin, et ära mõõta. Lihtsalt lõi sabaga laksu vastu külmakasti mille peal oli see navigaator kõigi minu tähtsate kalakohtade punktidega (meri, Võrtsjärv, Peipsi). Gepsu soetan uue, aga varede ja muude kohtade leidmisega läheb hapuks.

Vaata videot kümnekilose havi väsitamisest ja paatitõstmisest siit.