Ühiskonnas on laialt levinud mure, et videomängud põhjustavad agressiivset käitumist. Sellist seisukohta on veelgi süvendanud näiteks sellised koolitulistamised nagu viimati möödunud aasta novembris Soomes. Seetõttu on mitmes riigis keelatud või peatatud teatavate vägivaldsete videomängude levitamine, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

“Videomängudest on saanud Euroopa audiovisuaaltööstuse üks tugisammas ja nende müük on kõikjal Euroopas plahvatuslikult kasvanud. See on iseenesest tervitatav, kuid nõuab tootjatelt suuremat vastutustunnet, et vanemad teaksid, mis mänge nende lapsed mängivad”, sõnas Viviane Reding, Euroopa Komisjoni infoühiskonna ja meedia volinik. “Ma kutsun liikmesriike ja tootjaid üles reguleerima videomängude poodides müümist nii, et peetaks kinni peamisest nõudest — kaitsta alaealisi.“

Alates 2003. aastast on 20 ELi liikmesriiki võtnud kasutusele üleeuroopalise mänguteabe süsteemi PEGI (Pan European Games Information). PEGI on alaealisi kaitsev vanusepiirangute süsteem, mille töötasid ELi toel välja videomängutootjad ise. Komisjoni arvates tuleks mängutootjatel PEGI süsteemi tõhustamisse ja eriti pidevasse ajaga kaasaskäimisesse rohkem investeerida. Tootjad ja riik peaksid tegema paremat koostööd, et klassifitseerimise ja vanusepiirangute seadmise süsteeme laiemalt tutvustada ja vältida mitme süsteemi samaaegse kasutamisega tekkivat segadust. Jaemüüjatele tuleb lähema kahe aasta jooksul koostada tegevusjuhend alaealistele mõeldud videomängude müümise kohta.

Komisjoni uuringu kohaselt kastutatakse PEGI süsteemi 20 liikmesriigis. Kaks riiki, Saksamaa ja Leedu, on kehtestanud konkreetsed siduvad õigusaktid ja Malta rakendab üldisi õigusakte. Kuid neli liikmesriiki, Küpros, Luksemburg, Rumeenia ja Sloveenia, ei ole rakendanud mingeid meetmeid. 15 liikmesriigis on kehtestatud õigusaktid, mis käsitlevad alaealistele kahjuliku sisuga videomängude müüki poodides (õigusaktide reguleerimisala küll erineb liikmesriigiti). Siiani on neli riiki (Saksamaa, Iirimaa, Itaalia, Ühendkuningriik) teatavad vägivaldsed videomängud ära keelanud.

PEGI märgistusel on kirjas vanusepiirang ja hoiatused vägivalla või ebasündsa keelekasutuse eest. See aitab vanematel otsustada, mis mäng lapsele sobib, ning võimaldab täiskasvanud mängijatel endale sobivaid mänge valida.