Mõned inimesed vaatavad ekraani ja närveldavad. Teised lähevad teevad omale tassi kohvi või loevad ajalehte.

Arvutitööstus on omale probleemi teadvustanud ja tahab inimestele anda tagasi nende väärtuslikud sekundid. Lähikuudel kavatsevad suuremad arvutitootjad välja tuua uue põlvkonna kiirestikäivituvaid arvuteid, lootes sellega saavutada rohkem tarbijate tähelepanu.

„See on naeruväärne paluda inimestel oodata mõned minutid, nad soovivad pilti hetkega ette saada,“ räägib arvutitootjatele kiirkäivitusprogramme valmistava firma DeviceVM tegevdirektor Sergey Krupenin.

HP, Dell ja Lenovo toovad välja arvutid, mis lasevad inimesed põhifunktsioonidele — e-post ja sirvik — ligi vähemalt 30. sekundiga. Taiwani firma Asus, kes on maailma suurim trükkplaatide tootja, lisab kiirkäivitus tarkvara tervesse oma tooteliini.

Isegi Microsoft, kelle üle ääre ajavat tarkvara on süüdistatud venivate buudiaegade pärast, on andmas järgmise operatsioonisüsteemiga oma panuse , kinnitades, et „hea süsteem käivitub vähem kui 15 sekundiga“. Täna on lood nii, et vaid 35 protsenti Microsofti viimase, Vista nimelise operatsioonisüsteemiga arvutitest, käivituvad 30 või vähema sekundiga.

Inimeste kärsitus käivitusaegade suhtes võrreldes eel-interneti aegadega on kõvasti kasvanud, samuti on oma osa andnud nutitelefonid ja teised alati-ühenduses vidinad.

Arvutitootjate jaoks on kiiremad käivitusajad sama olulised kui kasutajatele — esimeste jaoks küll selle pärast, et küllastunud õhukeste kasumimarginaalidega turul on iga saavutus, mis kedagi konkurentidest kuidagigi eristab, oluline müügiargument. Buudiaegadest on arvutitööstuses saamas sarnane müügiargument, kui autotööstuses nullist sajani kiirendus.

Hewlett Packardi poolt läbiviidud uuring näitab seda, et kui käivitusaeg võtab üle mõne minuti, hakkavad inimesed tajuma seda aega liialdatud pikkusega. Neli või viis minutit on juba terve igavik. HP siht on pakkuda sülearvuteid, mis käivituksid 30 kuni 45 sekundigaja pooleteise aasta pärast lubatakse masinaid, mis käivituvad 20 — 30 sekundiga.

Kiirkäivitusprogrammi Splashtop valmistaja DeviceVM räägib, et ta küsib arvutikomponentide valmistajatel oma toote ühe ühiku eest 1 — 2 dollarit. Samuti loodab firma tulevikus rohkem raha teenida sellega, et lisab enda kiirkäivituspaketi menüüsse teiste arendajate programme .

Loomulikult paljud arvutikasutajad väldivad pikaldasi buudiaegu sellega, et ei lülita oma arvutit mitte kunagi välja, jättes masina ooterežiimile. Kuid PC-del on raskusi vaikeolekust väljatulekuga ja kipuvad ilma taaskäivituseta kokku jooksma. Samuti raiskab alati töötav arvuti elektrit ja sülearvutite puhul kurnab patareid.

Loomulikult võib arvuti käivitumist oodates teha ühe sigareti või juua tass kohvi, teisalt tuleb arvuti kiirest käivitumisest välja ka võimalik positiivne mõju tervisele — on võimalik, et mõni nikotiini- ja kofeiinilaks jääb saamata.