Vältimaks seadusega pahuksisse minekut, tasub enne kalale minekut kindlasti keelud ja piirangud meelde tuletada. Lisaks kalapüügieeskirjale ja seadusele tuleks üle vaadata ka ajutised püügikitsendused.
Kevadel on paljudel kalaliikidel kudeaeg ja selleks, et lasta neil rahulikult sigida, on kehtestatud püügikeelud. Nendest kinnipidamine on väga oluline, sest ainult nii saame püügi- ja söögirõõmu nautida ka tulevikus.

Iga kalastaja peab mõtlema eelkõige sellele, kuidas oma tegevusega kalavarusid mitte ohtu seada. Järgida tuleb püügipiiranguid, sest need on kehtestatud kindlal põhjusel ja kalateadlaste ettepanekutele tuginedes.

Nende vastu eksides ning seadust rikkudes on tagajärjeks trahv, lisaks võib juhtuda, et hüvitada tuleb ka keskkonnale tekitatud kahju.

Meeles tuleb pidada, et haugipüügikeeld meres kestab 1. märtsist 30. aprillini, Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järves 15. aprillist 15. maini, Võrtsjärves 15. märtsist 30. aprillini ning teistest siseveekogudes 15. märtsist 10. maini.

Kohapüügikeeld Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järves kestab 5. maist 10. juunini, meres 15. maist 15. juulini, Võrtsjärves 15. maist 15. juunini ning teistes siseveekogudes 15. aprillist 15. juunini.

Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järves on keelatud püüda rääbist 21. augustist 20. juunini. Teistes siseveekogudes on keelatud püüda rääbist jäävabas vees – 1. maist 1. juulini ja 10. novembrist 30. detsembrini.

Vimba ei või 10. maist 20. juunini püüda Kunda, Selja, Loobu, Valgejõe, Jägala, Pirita, Vääna, Keila, Vasalemma, Vihterpalu, Kasari (koos lisajõgedega), Paadremaa, Audru, Pärnu, Sauga ja Reiu jõest.

Latikat ei või 5. maist 10. juunini püüda Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvest (välja arvatud püük lihtkäsiõngega) ning 1. maist 20. juunini teistes siseveekogudes, välja arvatud Võrtsjärves ning püügil lihtkäsiõnge, käsiõnge ja põhjaõngega. Võrtsjärves puudub latikapüügi piirang.

Lesta ei tohi Soome lahel püüda 15. veebruarist 31. maini ning teistel merealadel 15. veebruarist 15. maini.

Linaskipüük on keelatud Peipsi, Lämmi ja Pihkva järves 20. juunist 20. juulini (v.a lihtkäsiõng). Teistes siseveekogudes 20. juunist 20. juulini v.a püük lihtkäsiõnge, käsiõnge ja põhjaõngega. Endla järves ja Sinijärves on linkaskipüük keelatud 1. aprillist 20. juulini kõikide püügivahenditega.

Jõesilmu ei tohi jõgedest püüda 1. märtsist 30. juunini.

Kõikides veekogudes on keelatud püüda tuurlasi, harjust, tõugjat ja säga.

Allikas: Keskkonnaministeerium