Electronic Arts on seekord asja enda jaoks eriti hulluks ajanud. Lisaks tavapärasele FIFA-le, mis niikuinii ilmub igal sügisel kalendri järjekindlusega, vihuti kevadises MM-palavikus valmis FIFA World Cup 2002, tõsi küll, heal tasemel nagu sarjale kohane.

Igal aastal tikub mängu saabudes pähe küsimus, mida imet seal veel paremaks muuta saab. Aga saab küll ja mitte tingimata hirmsa ressursiõgimise hinnaga. FIFA 2003 esmakordselt käivitades meenub esmalt termin window-dressing — silmailule rõhumine. Eks see ole poole aastaga vorbitud teose puhul üsna ootuspärane, aga mitte ka tühi vaev, vähemalt nii suure šõu puhul kui jalgpall. Sportlaste välimused — näod, riietus, liigutused — on saanud tubli lihvi (ka FIFA 2002-ga võrreldes). See hakkab silma eriti nägude puhul, mis kannatavad välja isegi ülbevõitu võrdluse Mafiaga — too hoiab mängumaailmas praegu vist küll plastilise kirurgia saavutusrekordit. Liikumised tegid tugeva iluravi läbi juba mullu, nüüd tundub asi veel sujuvam. Tõsi küll, ka siin käib mõni jalg vahel viuhti maaslamava mehe rinnakorvist läbi, aga üldiselt on pilt siiski tehniliselt väga korralik.

Esindatud on veerandsada ehtsat staadioni üle maailma, kõik väga viimistletud. Publik näeb eestvaates varasemast palju veenvam välja, vehib pürotehnikaga ja karjub-laulab vastavalt klubile või rahvusmansale, kes platsil on. Vaatenurgad on tuttavad, siiski tundub liikuva action-kaameraga mängimine mugavam kui varem. Hetkeseis on näha väljaku keskel murule maalituna, sealsamas ilutsevad ka võistlevate meeskondade sümbolid või lipud. Miskipärast pole kordusi vaadates võimalik enam kaamerat vabalt liigutada, on valida vaid eri nurkade vahel, aga see pole teab mis suur puudus. Ka meeste reaktsioon löödud väravale on kuidagi jahe. Saltosid ja sõjatantse enam ei näe, vahel piirdub kogu juubeldamine mõne rusikaviibutusega.

Menüü on napim kui eelmistes väljalasetes. See on pigem hea kui halb, aga kõiki asju, nagu kohtuniku rangust või vigastuste sagedust, enam oma suva järgi kruttida ei saa.

Juhtimisnipid on enamjaolt samad, tõsist ümberõpet (nagu 2001-lt 2002-le üle minnes) ei pea tegema, aga kohe profitasemel madistada ka ei suuda. Passiandmine ja pealelöömine on meeldivalt juhuslikum (loe: loomulikum) ja palliga spurtides ei saa enam kaitsja naljalt eest minema joosta. Söötmine on ülitähtis ja mingit lihtlabast trikki kaitsjate läbitriblamiseks ei leidu. Niinimetatud jooksuklahviga (vaikimisi Q) saab lasta kaasründajal vabaks joosta, et siis talle kiiresti ja täpselt sööta. Väravavahid käituvad loomingulisemalt ja jooksevad vajadusel puurist kaugemale välja. Lisaks sooritavad staarid osava käsitsemise korral imetabaseid trikklööke.

Arvutivastane on samuti nutikam kui varem. Meeskond muudab vastavalt vajadusele taktikat ja võib lõpuminutitel eduseisus olles isegi ajaraiskamiseks palli laisalt omavahel toksida. Mängumudeli nõrgim osa on endiselt kaitseosa, ehkki ka see on paranenud. Kaitsjad kipuvad paigal tammuma ja ka kehv vastasmeeskond võib ohtlikult värava alla jõuda, kui sa ise mees ei ole.

Davidsil on lõpuks ometi kollased prillid ees! Aga nüüd kõige koledam uudis: Eesti mansat FIFA 2003-s pole. Nagu Hollanditki, muide. Rõhk on selgelt klubivutile kandunud ja rahvuskoondisi leidub palju vähem kui enne — ka Bahreini ja Tuvalu pöidlahoidjatel tuleb pettuda. Eesti koondise puudumine pole ületamatu häda, sest meekondade ja sportlaste ehitamiseks-muutmiseks saab ametlikult koduküljelt tasuta programmi tõmmata (jah, karp ei sisalda Editori). Pealegi on väljakul siiski vähemalt kolm Eesti koondislast: Zelinski ja Oper Taani Aalborg BKs ja Viikmäe Norra Valerenga IFs.

Heli on endiselt väga heal tasemel ja kommentaar käib tegevusega sujuvamalt kaasas. Tõsi küll, üksluiseks muutub see ikkagi. Meeldiv vürts taustalobale on endise šoti vutitähe Ally McCoisti räme mägilaseaktsent, mis tema jutu sisu vahel üsna mõistatuslikuks muudab. Pallitagumise sekka on FIFAs ka hulk korralikku muusikat tuntud tegijatelt.

Kokkuvõttes on sari teinud poole aastaga kena keskmise sammu edasi. Nagu varemgi tuleb tõdeda, et igal aastal uut väljalaset hankida on mõtet vaid tõsisel fännil. Aga kui mullu ostukiusatusest hoidusid, võid nüüd sellele rahumeeli järele anda.

FIFA 2003
EA Canada, levitab EA Sports
Tugi: 1-4 (ühe arvuti ees), 1-8 (Internet), 1-16 (LAN)
Vajalik: PII-350 (PIII-733), 64 (128) MB RAM / 128 MB RAM Windows XP jaoks, 4x CD, 450 MB HDD, 16 MB 3D-kiirendi, Windows 98/Me/2000/XP
Hind: ca 800 kr