Euroopa Komisjon peaks vastavasisulise otsuse langetama märtsi jooksul ning esitab oma seisukohad punktide kaupa arutluseks liikmesmaade ekspertidele.

Järgmistel kohtumistel peaksid eksperdid arutama, millises suurusjärgus trahvi Microsoftilt nõuda, summa võib ulatuda sadade miljonite eurodeni.

Komisjoni koostatud otsuse-eelnõu kohustab Microsofti jagama omanikuinfot konkureerivate serveritootjatega ning pakkuma arvutitootjatele Windowsi teist versiooni, ilma sisseehitatud audiovisuaalse tarkvarata, ütlesid Komisjonile lähedased allikad.

Liikmesmaati on üksikküsimustes olnud vahel erimeelsusi, kuid seni on ekspertkomiteed toetanud alati Komisjoni seisukohti.

Ekspertkomitee tuleb uuesti kokku 22. märtsil.

Allikate teatel on Komisjon määranud otsuse vastuvõtmise tähtajaks 24. märtsil. Kui komisjon on otsuse langetanud, teeb EL-i konkurentsivolinik Mario Monti selle teatavaks.

Euroopa Komisjon kavatseb esitada Microsoftile nõudmiste täitmiseks tähtaja, ähvardades vastasel korral lisaaktsioonidega. Allikate andmetel on Komisjoni otsus koostatud arvestusega, et see jääks kehtima ka Euroopa Liidu Luksemburgi kohtutes, kuhu Microsoft otsuse kindlasti edasi kaebab.

Microsofti esimene samm oleks taotleda kohtult Komisjoni otsuse peatamist kuni kohtuasja lõpetamiseni, milleks võib kuluda kolm kuni neli aastat ja millele võib järgneda uus edasikaebus.

Microsoft tunnistab, et Windows domineerib turul. Komisjoni otsuse-eelnõu kohaselt on firma kuritarvitanud ülemvõimu kahes valdkonnas. Esiteks üritas Microsoft kahjustada konkureerivaid audiovisuaalse tarkvara tootjaid, sidudes oma Windows Media Playeri oma operatsioonisüsteemiga. Komisjoni otsuse-eelnõu kohustab Microsofti saatma arvutitootjatele kaht Windowsi versiooni, millest üks oleks seotud Microsoft Windows Media Playeriga, teine mitte. Otsuse eesmärk on anda arvutitootjatele võimalus müüa Windowsit ka koos konkureeriva audiovisuaalse tarkvaraga, nagu näiteks RealNetworks RealPlayer või Apple Quicktime. Microsoft väidab, et Windows Media Player on sisseehitatud tarkvara, mille eemaldamine kahjustaks operatsioonisüsteemi. RealNetworks näitas Komisjoni ekspertide ees demonstratsioonide abil, et seda on võimalik ohutult eemaldada.

Teiseks kavatseb Komisjon otsustada, et Microsoft on andnud konkureerivatele väiksema võimsusega serverite tootjatele liiga vähe infot, mis ei võimalda neil kompanii toodetega konkureerida. Selle tulemusel sooritavad Microsofti väiksema võimsusega serverid teatud ülesandeid, näiteks printerid ja failide käsitsemine, Windowsiga paremini.