Mida juurde vaja oleks? Näiteks toodi muuseumisse üks välismaalt hangitud õmblusmasin ning just selliseid kodumasinaid või väikeettevõtluse algushetki meenutavaid esemeid oodatakse muuseumisse täiendavalt praegugi. Suur näitus meie taasiseseisvumise algushetkedest pannakse kokku vabariigi sajandaks juubeliaastaks ning siis võib enda annetatud esemeid ka näitusel näha.

Suvel keskenduti rõivastele

Muuseumi kogudesse toodi sel suvel kogumiskampaania käigus kõige enam rõivaesemeid, mille hulgas oli nii väikepoodide kui kaubamaja jaoks õmmeldud tooteid. Nende valmistamisel võeti snitti välismaistest moeajakirjadest, kuid need olid kokku pandud kodumaiste vahenditega. Muuseumisse jõudis ka hulk lugusid kvaliteetse kanga hankimisraskustest.

Samuti täienes kogu rõivastega, millele oli trükitud poliitiline sõnum või motiiv ajastut iseloomustavast popkultuurist. Annetati ka teksariideid, näiteks veel pakendis olevaid Sangari teksapükse või tollal hitiks olnud teksajakke. Ka saadi dokumentaalset materjali

Samas sai muuseum emotsionaalse väärtusega ja ühtlasi ajastut iseloomustavad radiogrammid (raadio teel edastatav telegramm), mida vahetati välismaal merd sõitva kaasaga. Muuseumi jõudis ka mõni sotsmaadest hangitud ese, näiteks pulmakingiks tellitud õmblusmasin.

Kampaania raames tegid muuseumile viimase annetuse kunstnikest abielupaar Signe ja Kalju Kivi. Nüüd kuulub ajaloomuuseumile Kalju Kivi poolt 1987. aastal kujundatud ja valmistatud meeste teksajakk nahast detailidega ning naiste teksajakk koos seelikuga. Kalju Kivi peab taolise ajaloo talletamist oluliseks, et mitte ära unustada aegu, mil teksariide ostmine poelettidelt ei olnud võimalik ning pidi olema ääretult leidlik. Kaljo Kivi poolt toodetud riietel kasutatud teksariie tuli näiteks ERKI-i tekstiiliosakonnast, kus tugev nn madratsiriie keedeti pesuehtsaks teksasiniseks ning hiljem lisati juurde nn ärikate käest ostetud firmamärk.

Kogumiskampaanial annetasid muuseumile erinevaid esemeid mitmed tuntud kultuuri- ja äriinimesed: Indrek Saar, Meeli Leeman, Siim Kallas, Hans.H Luik.

Eesti Ajaloomuuseumi, Eesti Päevalehe ja Delfi juunist kuni augusti lõpuni kestnud kogumiskampaania keskendus 1980. aastate lõpu ja 1990. aastate alguse defitsiitsele kaubale ja omaaegsete kooperatiivide toodangule.

Eesti Ajaloomuuseum tänab kõiki annetajaid ja muuseumi sõpru!

Ajakirja „IMELINE AJALUGU" 6-kuu tellimuse võitsid endale Kersti Otteson, Laivi Kirsipuu ja Ene Vainola.

Tasuta perepääsmed Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoonesse võitsid Kati Raik, Gristel Ramler, Jaan Liivik , Arvo Pihl ja Jaanus Idla.