Aasta-aastalt osavõturekordeid püstitades toob regatt enam kui 110 jahi purjede alla 700 purjetajat Eestist, Lätist, Leedust, Venemaalt, Soomest ja Rootsist. Sedakorda saab regatt toimuma marsruudil Haapsalu-Kärdla-Kuivastu-Pärnu-Roomassaare. Võrreldes 2013. a distantsiga on erinev vaid sadam Hiiumaal — Heltermaa asemel peatutakse kevadel taasavatavas Kärdla sadamas.

Soovides kaasa aidata purjetamistraditsioonide taaselustamisele Kärdla sadamas, otsustasid Muhu Väina regati korraldajad 2014. a regati tuua ka sellesse sadamasse. Sadama taastamise eestvedaja, jahtlaeval Martha juba kaks korda ümber maailma seilanud Hillar Kukk räägib sadamast ja Muhu Väina regati ootusest: „Kärdla ajalooline sadam rajati juba 1849. aastal. Tolleaegse Kalevivabriku tegevus arenes jõudsalt ning toodangu väljavedu ja vajaliku toormaterjali sissevedu toimus peamiselt sadama kaudu. Sadam oli tähtsaks sõlmpunktiks linna elus ka esimese Eesti Vabariigi aegadel, mil toimus regulaarühendus Tallinnagi.

Kuivastu sadam õhtul. Foto: Piret Salmistu

Linna üks tähtsamaid väravaid hävitati aga 1944. aasta pommirünnaku käigus. 24. mail 2014 taasavatav 60 kaikohaga kaasaegsetele standarditele vastav Kärdla sadam muudab Hiiumaa pealinna mereäärsest linnast jälle merelinnaks, mille üheks loomulikuks osaks on purjetamine. Muhu Väina regatt on Kärdlasse väga oodatud ja heatasemelisse vastuvõttu panustab ka Hiiu Vallavalitsus toitlustuse, kultuuriprogrammi ja I etapi auhindadega. Ikka selle nimel, et üha rohkem purjetajaid sooviks siia tulla tagasi.“

2013 Muhu Väina regati start - Foto. Piret Salmistu, Kalev Jahtklubi

Ka 2013. a suuremate jahtide grupis Muhu Väina regati võidu Hiiumaa klubisse DAGO toonud jahi Amserv kapten Juss Ojalal on põhjust rõõmustamiseks: „See on meie kui Hiiumaa purjetajate jaoks kauaoodatud sadam,  millest oleme unistanud juba 20 aastat. Svertpaadiga sõites oli meie igakevadine ülesanne koos treener Ott Epneriga uut kaid ehitada, et paadid  jälle vette saaks, sest jää oli talvel oma töö teinud. Aastaid hiljem kui avanes võimalus kokku panna Hiiumaa ja Pärnu noortest avamerejahi meeskond, sai meie jahi koduklubiks just DAGO. Selle otsuse taga oli suur soov tähelepanu juhtida Kärdlale ja Hiiumaale. Kindlasti saab see olema meie jaoks väga meeliülendav hetk kui esimest korda Kärdla sadamasse sisse purjetame ja jahilt kaile astume!“ Samadel põhjustel valis oma koduklubiks DAGO ka jahtlaev Olympic, millel purjetab samuti Hiiumaa mehi, kes möödunud aastal Muhu Väina regatilt oma klubile suurimate jahtide grupis ORC I kolmanda koha tõid.

Selle aasta regati avamine siis 12. juuli õhtul Haapsalus, kust järgmisel päeval viib esimene etapp jahid Kärdla sadamasse Hiiumaal, sealt edasi Muhumaale Kuivastusse ning siis Pärnusse, kuhu jäädakse suisa kolmeks päevaks. Kõige rohkem pakub elevust kindlasti Pärnus toimuv lühirajasõit vastutuule-allatuule rajal. Möödunud aastal Pärnus esmakordselt toimunud lühirajavõistlus sarnanes väga avamerepurjetamise suurvõistluste formaadile ning pakkus võimaluse seda sündmust jälgida ka pealtvaatajatele parvlaevalt Runö. Et veel rohkem inimesi sellest põnevast vaatemängust osa saaks, tegi Delfi TV merel toimuvast ka otseülekande, kus merel toimuvat kommenteerisid ala professionaalid. Nii ka sel aastal. Sama formaadi lihvimine saab toimuma ka selle ja järgmise aasta Muhu Väina regati raames, et parimal moel valmis olla 2015. aasta juuli lõpus Pärnus toimuvateks Euroopa Meistrivõistlusteks avamerepurjetamise ORC klassis.

MV 2013 ORC1 poodium

Muhu Väina regati pikim etapp purjetatakse osaliselt öistes tingimustes ning teekond viib jahid Pärnust regati lõppsadamasse Roomassaares. Viimane etapp sõidetakse Roomassaare lähistel ning põnevale ja pingelisele nädalale paneb väärika punkti parimate autasustamine Roomassaare sadamas.

Pealtvaatajate ja kaasaelajate rõõmuks saab purjetajate teekonda jälgida ka reaalajas ilma arvuti tagant tõusmata.

Postisioneerimisseadmed toovad jahtide asukohad kätte nutikate telefonide või arvutite ekraanidele. Lisaks on elu sadamates tehtud mõnusaks ja nauditavaks nii purjetajatele kui ka kaasaelajatele. Meelelahutust ja tantsumuusikat jagub igasse regati sadamasse, kuhu kõik huvilised on oodatud regatimelust osa saama. See ei ole sündmus mitte ainult tõsistele sportlastele ja purjetajatele, vaid suur rahvapidu ka maale jäänud kaasaelajatele ja rahvale sadamates. Kogu meelelahutus sadamates on nii purjetajatele kui ka külalistele tasuta.

Nädala kestva avamereregati korraldavad ESS Kalev Jahtklubi, Pärnu Jahtklubi ja Saaremaa Merispordi Selts koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga.

Kollaaž MV 2012. aasta regatist

Pärnu etapp 2013:
Regati lõpetamine Roomassaares: