Loo oma sodialbum
Kleepsud, värviline paber ja ajakirja väljalõiked kõlavad lasteaiaülesandena, kuid käte ja fantaasia koostöö arendab ka täiskasvanute vaimu. Võta seda kui täiskasvanu mänguaega. Sodialbum aitab sul keskenduda ja see viib sind stressirohketest ja keerulistest emotsioonidest kaugemale. Samuti tõstab see emotsionaalset lähedust inimestega, kellele albumis pildikese-kirjakese pühendad. Instagram ja Pinterest ei lähe arvesse! Sest sodialbumi võlu on käeline tegevus: lõikamine, liimimine, paigutamine ja kirjutamine on lihtsalt lõõgastavamad kui pildi laadimine internetti.

Alusta füüsilise hobiga
Kui sodialbum ei ole sinule, siis proovi leida omale mõni muu aktiivne harrastus. Stress ujutab inimese mõistuse mõtetega üle ja kui need peas sihitult ringi hüplevad, tunneb inimene, et ei suuda nendega toime tulla. Üks parimaid viise stressispiraali peatamiseks on keskendumine ühele mõttele.

Tee näpud mullaseks, sõna otseses mõttes! Aiatööd viivad sind värske õhu kätte ja annavad füüsilise läheduse maaga. Kudumine aga sunnib sind keskenduma järgmistele silmadele. Oluline on kanaliseerida oma tegevus ühele konkreetsele asjale, mis kõrvaldab mõtteid hajutava stressi.

Pinguta lihaseid (ja siis vabasta need)
Selle tehnika ajalugu ulatub 1930ndatesse aastatesse ja on olnud sealtsaadik väga menukas. Progressiivse lihaste lõõgastuse mõte on esmalt tekitada lihaspinge ja seejärel vabastus, et anda füüsilist leevendust. Lõõgastunud keha viib sageli lõõgastanud vaimuni.

Alustuseks vii end mugavasse asendisse. Nt heida pikali. Pinguta ja vabasta ükshaaval igat lihasgruppi 5 sekundi vältel, alustades otsaesise, silmade ja huultega. Edasi tee sama käte, käelabade, õlgade, selja, kõhu, puusade, reite, jalgade ja lõpuks varvastega. Kui tunned kuskil pinget, pinguta-lõdvesta selle piirkonna lihaseid veel kolm-neli korda. Lihaspingetest vabanemise vastu aitab hästi ka tasakaalustatud toit ja mineraalide (nt magneesium) piisav tarbimine. Aga seda sa juba teadsid!

Hinga sügavalt
Pole vahet, kas seisad poe kassajärjekorras või ootad last trennist autosse, võta endale üks minut, mille jooksul hingad nina kaudu sügavalt sisse, lased õhul täita terve keha rindkerest alakõhuni ja hingad sügavalt välja. Hingamise paremaks tunnetamiseks võid asetada käed kõhule või rindkerele. Säärane hingamine omab rahustavat mõju, sest keharakud saavad rohkem hapnikku ja inimene keskendub ainult hingamisele.

Kirjuta kujuteldavaid tänukirju
Stressirikaste mõtete suunda saab muuta järgides ka järgmist kognitiivse käitumisteraapia vormi. Vältimaks stressimõju kasvamist liiga suureks, on oluline õppida oma mõtteid ohjama. Näiteks kui tunned kehas pinget, kujutle suurt punast stopp-märki. Muuda viivitamatult mõtete suunda ja keskendu neile asjadele, mille eest sa tänulik oled. Vaata ringi ja kaasa sellesse hetke kõik, mida pead ilusaks või meeldivaks. Talleta tänuavalduste nimekiri oma nutitelefoni, et saaksid ka hektilistes olukordades endale meelde tuletada, mis sul kõik hästi on.

Nuusuta roose
Lõhnateraapia kohta tehtud uuringud on andnud vastakaid tulemusi, kuid igaüks, kes kord ahminud sisse roosilõhna või ookeanibriisi, teab, et ka need võivad olla vägagi rahustavad. Üks nipp on lõõgastava vanni järel lisada paar tilka oma lemmilõhna kookosõli sisse, et see püsiks kauem. Arvatakse, et sissehingatud lõhn mõjutab tuju stimuleerides aju erinevaid emotsioonidega seotud piirkondi. Samuti võib proovida lõhnu, mis meenutavad loodust. Nt soolase vee või värskelt sadanud vihma lõhn võivad olla väga rahustavad, sest need aitavad mõelda elule väljaspool sind hetkel mõjutavat stressorit.