Saatejuht Kristjan Hirmol oli külas TalTechi õigusinstituudi vanemlektor ja advokaat Kaido Künnapas. Nagu võib järeldada ka tehnikaülikooli üldisest suunitlusest, keskendub ülikooli õigusõpe pigem tehnoloogiaõigusele. Mis aga on täpsemalt tehnoloogiaõigus? „Elu käib üldiselt nii, et tehnoloogia on ees ja õigus jookseb järgi. Päeva lõpuks seostub erinevate keskkondade, programmide ja isesõitvate autode kasutamine küsimusega vastutusest, maksudest ja andmekaitsest. Teemasid on väga palju ja igapäevatöös tullakse tihti ka nende küsimustega minu juurde. Väga põnev on niimoodi õigusest ees joosta,” alustas Künnapas teema lahtimõtestamist.

Seepeale esitas saatejuht meile kõigile tuttava näite põhjal küsimuse, kas tehnoloogiaõigus tuleb mängu siis, kui teeme veebikülastusel, tehingu sooritamisel või mõne rakenduse allalaadimisel linnukese kasti „Nõustun kõigi tingimustega”? „Ka seal tuleb see mängu, jah,” vastas Künnapas ja lisab, et linnukese märkimisega nõustutakse tihti oma andmete saatmisega erinevatesse kohtadesse, mida võib rakendada erinevatel eesmärkidel, kasvõi reklaamide näitamiseks.

Uuel tehnoloogial põhineva teenuse loomisega – näiteks suure ja eduka sõidujagamisäri Bolti puhul – on vaja see kõik ka mõistlikult reguleerida. „Üldiselt see nii käibki, et kui mõeldakse välja uus tehnoloogia ja siis vaadatakse, mis reaalselt juhtuma hakkab, mis riskid kusagil realiseeruvad, ehk kus vajab olukord õiguslikku reguleerimist. Meie eesmärk ei ole toota hästi palju õigusakte, meile Eestis meeldib lihtne ja paindlik elu,” ütleb Künnapas ja toob Euroopa puhul näiteks veel krüptoraha, mille puhul jälgitakse riskide realiseerumist ning alles seejärel hakatakse asja lähemalt reguleerima. Selleks, et valdkonda mitte üle reguleerida, tuleb dünaamikatest õigesti aru saada.

Kui uus valdkond on tehnoloogiaõigus? Kas arvutid hakkavad juristidelt tööd üle võtma? Mis teeb juristi töö ajast sõltumata huvitavaks? Mille poolest veel TalTechi õigusinstituut ja seal pakutav eriline on?

Kuidas tulla õppima Tallinna Tehnikaülikooli?
  • Esita avaldus lehel sais.ee.
  • Kui oled ületanud lävendi, oled järgmisest õppeaastast TalTechi oodatud. Õppima tulemise pead kinnitama hiljemalt 15. juulil, kuid võid kinnitada ka kohe.
  • Kui su eksamitulemused on allpool lävendit, saad parandada eksamitulemust ülikooli eesti keele või matemaatika katsel juunikuus.
  • Täpsem info aadressil teejuht.taltech.ee.

Kuula lähemalt järgnevast saatest:

1x
00:00


Jaga
Kommentaarid