Kuna inimene hoiab mobiiltelefoniga rääkides telefoni pea lähedal, siis tungivad seadme poolt kiiratavad raadiolained ajju mitme sentimeetri ulatuses ning enim on sel juhul mõjutatud aju oimu- ja kiirusagarad. See asjaolu tekitab arvamust, et mobiiltelefonide kasutajatel võib olla suurem risk haigestuda ajuvähki. Viimastel aastatel on selle probleemi tõusu seostatud 5G võrkude levikuga. Uuringud näitavad aga selles osas vastuolulisi tulemusi.

Selle probleemi selgitamiseks analüüsisid uuringu autorid andmeid enam kui 776 000 Ühendkuningriigis aastatel 1935–1950 sündinud naise kohta. 2001. aastal küsitleti neid naisi mobiiltelefonide kasutamise kohta. Seejärel korrati küsitlust 2011. aastal. 14-aastase vaatluse jooksul registreeriti osalejate seas üle 3200 ajuvähi juhtumi.

Kogutud teabe analüüs näitas, et neil, kes kasutasid regulaarselt mobiiltelefoni, ja neil, kes polnud seda seadet kunagi kasutanud, oli pahaloomulise ajukasvaja tekke risk ligikaudu sama. Ja see kehtib ka vähi kohta, mis mõjutab oimusagaraid ja kiiru- ehk parietaalsagaraid.

Erinevate spetsiifiliste ajuvähi tüüpide tekkeriskis ei leitud olulist erinevust: glioom, meningioom, neuroom, hüpofüüsivähk ja silmavähk. Tõenäosus haigestuda mõnda neist vähiliikidest ei suurenenud neil, kes rääkisid iga päev telefoniga ega neil, kes kasutasid seda 20 minutit nädalas ega ka neil, kes kasutasid seadet regulaarselt üle kümne aasta.

Lisaks leidsid teadlased, et kasvajate esinemissagedus paremas ja vasakpoolses ajupoolkeras oli sama, hoolimata sellest, et inimesed hoiavad telefoni enamasti pigem parema- kui vasakpoolse kõrva ääres.

Kõik see viis teadlased järeldusele, et mobiiltelefonide kasutamine tavatingimustes ei suurenda ajuvähi riski. Samas, märgivad teadlased, jääb ebaselgeks, kas selline järeldus vastab tõele nende inimeste puhul, kes kasutavad telefoni palju rohkem kui tüüpilised uuringus osalejad, kellest vaid 18% rääkis telefoniga üle poole tunni nädalas.

Olgu kuidas on, aga uuringu autorid soovitavad neil, kes on harjunud palju telefoniga rääkima, sagedamini kasutama käed-vabad kõrvaklappe, et vähendada kiirguse taset ajule.

Jaga
Kommentaarid