„Lisaks regulaarvägedele osalevad pealetungis Vene Föderatsiooni (VF) Rahvuskaart, sealhulgas tšetšeenid. Kuigi elavjõu kaotused (ca 5%) ei ole väga suured, on vangilangetute hulk märkimisväärne, mis viitab, et VF poolel võib olla probleeme moraaliga. Vangilangenute seas on nii vanemohvitsere, dessantväelasi kui ka Spetsnazi võitlejaid. Reakoosseisu ja nooremohvitseride olukorrateadlikkus on piiratud," seisab kaitseväe luurekeskuse tänases raportis.

Luure andmetel on Venemaa relvajõududel jätkuvalt logistilised probleemid, mis on põhjustatud pikale veninud varustusliinidest, mida Ukraina relvajõud ründavad. Nagu teada, siis Ukraina relvajõud kontrollivad jätkuvalt Kiievit ning Harkivit, Krimmi suunal on Ukraina relvajõud läinud vasturünnakule.

Keskuse hinnangul pole välistatud, et Venemaa vahetab operatsiooni fookuse maaväe keskselt operatsioonilt õhuoperatsioonidele ja keskendub kriitilise taristu purustamisele, et murda Ukraina üleüldine vastupanu.

Kõige raskem on olukord aga Mariupoli ümber - venemaa relvajõudude üksused ründavad linna mitmelt suunalt, linnani ei ole veel jõutud ja kokkupõrked on valdavalt umbes 10 kilomeetri kaugusel Mariupolist Põhja- ja Ida suunda jäävates asustatud punktides.

Kiievi tuletoetuseks kasutab Venemaa luurekeskuse andmeil suurtükke ja mitmikraketiheitjaid, Valgevene õhuruumis lendavalt kaugmaapommitajalt Tu-22 tulistati aga tiibrakette - üks neist tabas Kiievist edelasse jäävas Vasilkivi asulas diiselkütuse depood.

Viimasest faktist võib teha järelduse, et Valgevene võimaldab Venemaal kasutada Ukraina ründamiseks lisaks maismaale ka oma õhuruumi.

Jaga
Kommentaarid