Rinna- ja munasarjavähi tekkeriski mõjutavad geenid BRCA1 ja BRCA2 on seotud ka eesnäärme- ja kõhunäärmevähiga, selgitas välja Cambridge'i ülikooli ja Hongkongi ülikooli spetsialistidest koosnev rahvusvaheline teadlaste meeskond. Nad kirjeldasid oma töö üksikasju ajakirjas Journal of Clinical Oncology avaldatud artiklis.

BRCA1 ja BRCA2 geenide mutatsioonid esinevad ühel inimesel 300 või 400st. Pärast seose tuvastamist nende mutatsioonide ning rinna- ja munasarjavähi tekkeriski vahel hakkasid teadlased kohe otsima seoseid teiste vähitüüpidega, kuid need olid tavaliselt väikesed uuringud, mis ei andnud piisavalt usaldusväärseid ja põhjapanevaid tulemusi.

Uues töös analüüsisid autorid ligi 3200 BRCA1 mutatsiooniga perekonna ja 2200 BRCA2 mutatsiooniga perekonna liikmete andmeid.

Samuti suurendasid BRCA1 ja BRCA2 defektid enam kui kahekordselt pankreasevähi tekkeriski. Lisaks tuvastasid teadlased võimaliku seose maovähiga, aga seda põdevaid inimesi oli valimis vähe ning selle seose kinnituseks tuleks veel uurida.

„Suuremad patsientide andmekogumid on võimaldanud meil palju suurema täpsusega hinnata, mil määral defektsed BRCA1 ja BRCA2 geenid suurendavad riski haigestuda mitut tüüpi vähki,” märgivad teadlased. „Oleme juba pikka aega teadnud, et neid geene seostatakse rinna- ja munasarjavähiga, kuid teiste vähitüüpide osas on olnud ebakindlust.”

Teadlased loodavad, et uued andmed on kasulikud sõeluuringute jaoks, mille eesmärk on tuvastada vähktõve tekkimise riske. Kuigi pärilikkus mängib rolli, saab riske vähendada elustiili muutmisega.